Két kerületben nyolcszáz önkormányzati bérlakásban élő családra nem vonatkoznak a lakossági rezsiszabályok

belföld
november 2., 11:08
comments 2

Baranyi Krisztina, IX. kerületi polgármester és Tóth József, XIII. kerületi polgármestere törvénymódosítást kér a kormánytól, hogy segítsenek annak a mintegy nyolcszáz önkormányzati bérlakásban élő családnak, akikre az energiaszolgáltató szerint nem vonatkoznak a lakossági fogyasztók védelmében hozott szabályok.

A két önkormányzat szerdán az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a IX. kerületben 367 család 12 önkormányzati tulajdonú épületben, a XIII. kerületben pedig 425 család kilenc olyan bérházban él, amelyekben a fűtést és meleg vizet biztosító központi gázkazánhoz egy gázóra tartozik.

Az épületeket üzemeltető önkormányzati cégek kérték a kedvezményes lakossági tarifa megállapítását, az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. azonban - a már megérkezett gázszámlák szerint - nem vette figyelembe a házakban található önálló lakások számát, így a két önkormányzat a korábbiaknál nyolcszor magasabb gázszámlát kapott - írták a közleményben.

Hozzátették, az energiaszolgáltató szerint a teljesen önkormányzati tulajdonban lévő lakóház nem minősül a kormányrendelet által előírt társasháznak vagy lakásszövetkezetnek, ha az épületekben csak egy központi gázkazán van.

Az önkormányzatok álláspontja szerint azonban az egyetemes szolgáltatásra jogosultak körének meghatározásáról szóló kormányrendelet alanyi jogon biztosítja az önkormányzati bérlakások egyetemes árképzés szerinti, azaz nem piaci árú földgázszolgáltatását, ezért az nem köthető további feltételekhez, így fogyasztási mértékhez sem.

A minél gyorsabb megoldás érdekében Baranyi Krisztina IX. kerületi és Tóth József XIII. kerületi polgármester azt kéri a miniszterelnöktől, minél hamarabb módosítsák a kormányrendeleteket, hogy az önkormányzati lakóházakban élő bérlők se legyenek kizárva a kedvezményes lakossági szolgáltatásból.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt