Évek óta alig indult nyomozás uzsorázás miatt, de ez nem jelent semmi jót

szegénység
november 3., 6:22
comments 3

Tavaly csupán három esetben indult rendőrségi eljárás uzsorázás miatt a friss adatok szerint, ez viszont alig egy százaléka a tíz évvel ezelőtti számoknak. Mintha a legkiszolgáltatottabb réteget szipolyozó uzsorázás lényegében megszűnt volna Magyarországon - írja a 24.hu. A lap szerint viszont ez nincs így.

Az uzsorából mára külön iparág nőtt ki, és bár törvénytelen, az ország egyes részein egyszerűen nem lehet kikerülni. Egy cikkben megszólaló szakember szerint Magyarországon átalakult, bizonyos szempontból „finomodott” az uzsora formája, és annyira beépült a mindennapokba, hogy konkrét falvak, települések túlélési stratégiája lett.

A kétezres évek óta rengetegen kerültek úgynevezett „uzsoraspirálba": az akár száz százalékos kamatra, illegálisan kölcsönkért pénzek pár év alatt sokmilliós tartozásokká nőhetik ki magukat. A 24. szerint a rendőrségi adatok nem arról árulkodnak, hogy az iparág megszűnt volna - sokkal inkább arról, hogy

kikerült a rendőrség látóköréből, ami nagy baj. A lap által megszólaltatott szakemberek szerint tényleg semmi okunk az optimizmusra: az uzsora új formáinak - például a "taxiuzsorának" vagy az élelmiszeruzsorának - felderítése és büntetése így még nehezebb feladat, és ez tovább mélyíti a szegénységet az egyébként is rossz gazdasági helyzetben élők körében. Egy másik szakértő szerint a feljelentések el sem jutnak a vádemelésig, vagy ha mégis, azok a bíróság előtt elvéreznek.

A cikk szerint több rendszerszintű megoldás is lenne a problémára: például a hatékonyabb szociálpolitika vagy támogatási rendszer, és az sem lenne baj, ha érdemi, terepmunkával ötvözött szociológiai kutatás születhetne a problémáról.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt