Letartóztatták Schadlt, majd három hónapig egyetlen végrehajtót sem ellenőriztek

bűnügy
2022 november 04., 10:58
comments 5

Három hónapig egyetlen végrehajtót sem ellenőrzött a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar, miután tavaly novemberben letartóztatták a szervezet elnökét, Schadl Györgyöt, írja az rtl.hu.

A szabályok szerint négyévente mindenkit legalább egyszer át kell világítani, ennek megfelelően 2018 és 2021 vége között majdnem 350 ellenőrzést kezdeményeztek. Schadlt november 6-én tartóztatták le, előtte szeptember 16-án indult az utolsó ellenőrzés, és csak február 18-án a következő.

Az ügyészség gyanúja szerint Schadl százmilliókat, sokszor az osztalék 100 százalékát szedte el azoktól a végrehajtóktól cserébe azért, hogy Völner Pál államtitkár segítségével kinevezték őket.

photo_camera Fotó: RTL Klub

Az RTL rákérdezett a Végrehajtói Karnál, hogy ha ilyen rendszerszintű problémák merültek fel, miért nem indítottak vizsgálatokat az érintett, vagy akár más végrehajtók ellen. A Kar erre azt válaszolta, ez nem közérdekű adat.

A lap szerint egyes végrehajtók, akiket korábban ellenőrzés alá vontak, Schadl botrányára hivatkozva megkérdőjelezték az eljárás pártatlanságát. 2020-ban és 2021-ben 92 eljárás indult, ebből 13 esetben indítottak fegyelmit. Az idei 73 ellenőrzésnél viszon egyik sem végződött így.

A Schadl-Völner üggyel az év elején részletesen foglalkoztunk, a nyomozati anyagok alapján mutattuk be többek között azt, hogy hogyan zajlottak a két főszereplő találkozói a nyomozók szerint, illetve hogy milyen korrupciógyanús ügyeket tárt fel az ügyészség az egyetemeken, és hogyan nyomult Schadl a bíróságokon.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.