Ferenc pápa: Valahányszor felelős pozícióba kerül egy nő a Vatikánban, javulni kezdenek a dolgok

egyház
2022 november 07., 10:01
comments 5

„Őszintén kell beszélnünk. A nők jogaiért vívott harc folyamatos küzdelem” - mondta Ferenc pápa úton a Vatikán felé, miután véget ért négynapos látogatása Bahreinben. Az újságírók az iráni helyzetről kérdezték, de Ferenc általánosságban válaszolt.

„Nem az történt, hogy Isten megteremtette a férfit, aztán adott neki egy ölebet, hogy legyen mivel játszania. A férfiakat és nőket egyenlőnek teremtette.”Szerinte nem léphet előre az a társadalom, amelyben nem biztosítanak egyre több lehetőséget a nők számára. Saját tapasztalatairól is beszélt. „Észrevettem, hogy valahányszor felelős pozícióba kerül egy nő a Vatikánban, javulni kezdenek a dolgok.”

photo_camera Fotó: MAURIZIO BRAMBATTI/AFP

Név szerint említette Raffaella Petrini nővért, Vatikán kormányzóságának főtitkárát, aki a városállam leghatalmasabb női vezetője. Ferenc pápa öt nőt nevezett ki a pénzügyeket felügyelő testületbe is. „Ez forradalmi számunkra, mert a nők tudják, hogyan találják meg az előre vezető utat.”

A katolikus egyház által tiltott női papság ügyét nem hozta szóba, korábban viszont - elődeihez hasonlóan - lezártnak tekintette ezt a kérdést.

Elítélte és emberiségellenesnek nevezte a hímsovinizmust, ami szerinte hazájában, Argentínában is túlságosan erős, illetve ismét fellépett a női nemi szervek megcsonkítása ellen. Az ENSZ szerint ez nagyjából 30 afrikai és közel-keleti országban létező gyakorlat, idén több mint négymillió lány van veszélyben. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt