Vigyázzunk a sünökre!

természet
2022 november 07., 07:35

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja nappali búvóhelyül, illetve téli álomra a kertekben, parkokban felhalmozott lombkupacokat, rőzserakásokat, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen a védett állatok, akár teljes családok pusztulását okozhatja, figyelmeztet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A sünök téli álma akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 Celsius-fok alá csökken. „Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg” - írja az MME a közleményben.

Keleti sün.
photo_camera Keleti sün.

Az MME gyakorlati tanácsokat is ír a közleményben. Lehetőleg ne vasvillával kezdjünk neki a munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat. Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva szállítjuk el.

A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék miatt az állat szinte láthatatlan, ezért a halom alján nagyon figyelni kell a gömbölyded formákra, az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül.

Az ilyen rakásokat ott helyben nem szabad felgyújtani (már csak azért sem, mert tiltja a törvény), mert a lángok elől a sünök nem tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek.

„Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt” - írják.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.