Erdogan: Svédországnak a NATO-csatlakozásért konkrét lépéseket kell tennie abba, amit Törökországnak ígért

hadsereg
2022 november 08., 20:36

Svédországnak konkrét lépésekkel kell végrehajtania a Törökországnak tett vállalásait NATO-csatlakozása érdekében – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök Ankarában, az Ulf Kristersson svéd kormányfővel folytatott tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatón.

Erdogan azt mondta, Svédország a saját biztonsága érdekében akar NATO-tag lenni, Törökország pedig olyan Svédországot akar látni, ami támogatja Ankara biztonsági aggályainak eloszlatását.

A török elnök őszintén reméli, hogy a vállalásokat tartalmazó, júniusban aláírt memorandum hiánytalan végrehajtása után megvalósul Svédország NATO-tagsága, és a török-svéd kapcsolatok szövetségi dimenzióval bővülnek.

Ulf Kristersson és Recep Tayyip Erdogan sajtótájékoztatója
photo_camera Ulf Kristersson és Recep Tayyip Erdogan sajtótájékoztatója Fotó: Dogukan Keskiknilic/Anadolu Agency via AFP

Kristersson arról beszélt, hogy az eszmecserén a Törökországgal szembeni biztonsági fenyegetésekre koncentráltak. A svéd kormányfő azt mondta, Svédország be fogja tartani Törökországnak tett összes vállalását NATO-csatlakozása érdekében.

Kristersson Törökországnak a terrorizmussal kapcsolatos aggályaira vonatkozóan aláhúzta, hogy Svédország szeretne segíteni Törökországnak a terrorizmus elleni harcban, és különösen annak szabályozását illetően ez év végén és a jövő év elején nagy lépéseket fog tenni. Biztosította továbbá Erdogant: Svédország érti, hogy Törökország véres háborúban áll a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezettel, aminek törökök ezrei estek áldozatául, és ma már Svédország is meglehetősen jól tudja, mit jelent a terrorizmus, ezért nagyon komolyan veszik Törökország helyzetét.

Ankara korábban azért vétózta meg Svédország NATO-csatlakozását, mert szerinte Stockholm a török vezetés által terroristának tartott csoportokat támogat, többek között a PKK-t, ami 1984 óta folytat fegyveres felkelést Törökországban, és Ankara a terrorszervezet határon túli tevékenységeire is súlyos nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.