Változtatott a kormány a légitársaságokat érintő különadón

gazdaság
2022 november 10., 05:27

Szerda este a Magyar Közlönyből derült ki, hogy az eddigiektől eltérő számítást vesznek alapul 2023-tól a légitársaságokat érintő különadó kirovásakor – írja a hvg.hu.

Utasonként eddig a különadó európai országok esetén 3900, más országok esetén 9750 forint volt. Ez a most kiadott rendelet szerint 2023. január 1-től megváltozik abban az esetben, ha a célország az Európai Unió egyik országa, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegro, Nagy-Britannia és Észak-Írország, San Marino, Svájc, Szerbia, Norvégia vagy Ukrajna, mert akkor:

  • 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 2700 forint,
  • 10,50 kilogramm vagy annál magasabb és 17,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 3900 forint,
  • 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén utasonként 5100 forint az adó mértéke.

De ha más országokba utazik az ember, akkor:

  • 10,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 6800 forint,
  • 10,50 kilogramm vagy annál magasabb és 17,50 kilogrammnál alacsonyabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 9750 forint,
  • 17,50 kilogramm vagy annál magasabb egy ülésre jutó kibocsátási értékkel rendelkező légi jármű esetén 12 700 forint utasonként az adó mértéke.

Ehhez a légitársaságoknak adatot kell szolgáltatniuk úgy, hogy a tárgyhót követő hónap 5. napjáig elkülöníthető és beazonosítható módon megküldik a földi kiszolgálást végző gazdálkodó szervezetnek az adott hónapban üzemeltetett valamennyi érintett légi járművükről az ACI Airport Carbon and Emissions Reporting Tool szerinti szén-dioxid-kibocsátási érték és a motorszám szorzatának egy ülésre jutó értékét. Ha ezt nem teljesítik, akkor a légitársaságnak európai végpontok esetén 5100 forintot, más országok esetén 12700 forintot kell fizetnie utasonként.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.