2022 november 16., 08:26

Meghosszabbíthatják a gabonaegyezményt

A Guardian diplomáciai szerkesztője, Patrick Wintour beszámolójában arról ír, míg a világ Lengyelországra figyelt, a G20-ak a színfalak mögött létfontosságú megállapodás meghosszabbításáról tárgyaltak, arról, ami lehetővé teszi az orosz és ukrán búza és műtrágya exportját a Fekete-tengeren keresztül.

A megállapodás szombaton járt volna le, de Oroszország nem akarta megújítani az orosz mezőgazdasági exportra vonatkozó, továbbra is érvényben lévő szankciók miatt. Oroszország egyszer már felfüggesztette a megállapodást egy rövid időre.

Recep Tayyip Erdoğan török elnök egy záró sajtótájékoztatón felszólalva kijelentette, hogy bízik abban, hogy a megállapodást megújítják, és nem csak ideiglenesen, hanem inkább egy évre.
Törökország az ENSZ-szel közösen júliusban tárgyalt az eredeti fekete-tengeri gabonaegyezményről. Erdoğan elmondta, hogy az aláírás óta már 11 milliárd tonna gabonát engedtek át. A török elnök elmondta, hogy további tárgyalásokat folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amint visszatér Törökországba a G20-ak csúcstalálkozójáról.

Oroszország emellett megállapodást kötött arról, hogy ismét használhatja azt a csővezetéket, amely a nitrátműtrágya egyik fő összetevőjét, az ammóniát szállítja ukrán ellenőrzés alatt álló területen keresztül. A csővezetéket azóta nem használhatták, hogy háborút indítottak Ukrajna ellen.

Az ENSZ terve az, hogy az orosz műtrágyagyártó Uralchem által termelt ammóniát az orosz-ukrán határra szállítják. A terméket a Trammo amerikai kereskedő vásárolja majd meg, mielőtt a csővezetékbe kerülne, így biztosítva, hogy orosz tulajdonú gabonát ne szállítsanak át ukrán területen. Az Uralchem egy szankciókkal sújtott orosz oligarcha, Dmitrij Mazepin tulajdonában van, ami kicsit bonyolultabbá teszi az ügyletet.

Erdoğan és Putyin a kazahsztáni Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencián 2022. október 13-án.
photo_camera Erdoğan és Putyin a kazahsztáni Ázsiai Együttműködési és Bizalomerősítő Konferencián Fotó: AFP