Korlátozza a nagyobb befektetők betéteinek kamatait a kormány

gazdaság
2022 november 21., 14:12
comments 36

Március 31-ig a befektetési vállalkozások, pénztárak, lakástakarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok, valamint a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek a kereskedelmi bankoknál mostantól elhelyezett betétjeik után nem kaphatnak magasabb kamatot a 3 hónapos diszkont kincstárjegy kamatánál - olvasható a gazdaságfejlesztési miniszter hétfői közleményében.

A bejelentés szerint a kormánynak nem tetszik, hogy az intézményi befektetők és gazdagok inkább bankbetétben tartják a pénzüket és nem államkötvényeket vesznek belőle. Legalábbis Nagy Márton az MTI-nek küldött közleményében az áll, hogy a korlátozásra azért van szükség, mert egyes pénzügyi szereplők "a gazdaság működéséhez szükséges hitelezés és állampapír-vásárlás helyett kereskedelmi bankok közvetítésével jegybanki betétekbe helyezték a vagyonukat". Erről is Brüsszel tehet persze, mert az "elhibázott brüsszeli szankciókra" vezethető a kormány narratívája szerint az októberben 21,1 százalékos magyar infláció, ami miatt az MNB kamatot emelt, ami miatt a bankok kamatot emeltek, ami miatt pedig megéri bankbetétben fialtatni a pénzt.

photo_camera Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Fotó: Németh Dániel/444

A kormány szerint ez azért sem fair, mert a kisebb megtakarítással rendelkező ügyfelek számára nem elérhetők azok a nagy bevételek, mint a gazdag lakossági betétesek és az intézményi befektetők számára. "A 18 százalékos állami kamat kockázatmentesen magas jövedelmet biztosított, miközben a kisebb megtakarítással rendelkező lakossági betétesek mindössze 1 százalék alatti kamatot kapnak a látra szóló betétek és a folyószámlabetétek után. A bankok a hosszabb távú betétekre is csak 9-10 százalék kamatot fizetnek" - olvasható a közleményben. A gazdaságfejlesztési miniszter a közlemény szerint ennek a gyakorlatnak a megszüntetését sürgeti. Az intézkedés hozzájárul a hitelezés és az állampapír-forgalmazás zavartalanabb működéséhez, források átirányításához a gazdaságba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.