A spanyolok rommá verték Costa Ricát

futball
2022 november 23., 18:03

Az argentinok majd a németek megdöbbentő veresége után már mindent el lehet képzelni ezen a világbajnokságon, de a Spanyolország-Costa Rica összecsapás pont úgy alakult, ahogy a papírforma alapján várni lehetett. A spanyolok magukat meg sem erőltetve, nagyon simán, 7-0-ra győzték le közép-amerikai ellenfelüket.

A két fiatal spanyol, Gavi és Balde az előbbi gólját ünneplik
photo_camera A két fiatal spanyol, Gavi és Balde az előbbi gólját ünneplik Fotó: GLYN KIRK/AFP

A meccs első félideje volt talán a legegyoldalúbb a katari vébén eddig látottak közül. Costa Rica mindössze a játék 16 százalékában birtokolta a labdát, és már az első fél órában háromgólos hátrányba került. Mindhárom spanyol csatár betalált: előbb Olmo egy ügyesen elcsípett labdát váltott gólra, utána Jordi Alba beadását passzolta az elég segítőkész Keylor Navas kapujába Marco Asensio, végül pedig Ferran Torres értékesítette a tizenegyest, amihez Jordi Alba buktatása után jutott Luis Enrique szövetségi kapitány csapata.

A játék képe minden statisztikai adatnál is nyomasztóbb spanyol fölényt mutatott. A Barcelona középpályájára, a nagy öreg Busquetsre és a két fiatal zsenire, Pedrire és Gavira építő spanyolokat ráadásul a Costa Rica-iak előzékenyen, kemény belépők nélkül hagyták focizni. Így 45 percen át azt nézhettük, ahogy a spanyolok egymás után vezetik a borzasztóan lassan hömpölygő, tucatnyi passzal felépített támadásaikat, és akkor kerülnek helyzetbe, amikor csak akarnak. Illetve amikor Pedri úgy dönt, hogy felpörgeti a játékot és ad egy zseniális passzt.

A második félidőt magukhoz képest lelkesen kezdték a közép-amerikaiak, de ez sem tartott sokáig. Az 54. percben Ferran Torres fordulatból, két Costa Rica-i védő bénázását kihasználva lőtt közvetlen közelről gólt. A 4-0 tudatában Luis Enrique is elkezdett a következő meccsekben gondolkodni, és kulcsembereinek, Pedrinek, Busquetsnek és Jordi Albának is pihenőt adott. Helyükre jöhettek olyan fiatalok mint Nico Williams és a válogatottban itt bemutatkozó Balde.

A 75. percben Gavi kapásból, külsővel, 15 méterről vágott védhetetlen gólt Navas kapujába, talán ez volt a világbajnokság eddigi legszebb találata. Innentől kezdve már végképp csak az volt kérdés, hogy a spanyolok még hányat akarnak rúgni. A 90. percben a csereként beállt Soler, a 93-ban pedig a szintén csere Morata is betaláltak, a 7-0 Spanyolország történetének legnagyobb arányú győzelme lett világbajnokságon.

A spanyolok az első meccsükön az eddig pályára lépő esélyesek közül egyértelműen a legmeggyőzőbb játékot mutatták be. Hogy valójában mit tudnak, az majd az életükért küzdő németek ellen fog kiderülni, és persze az egyenes kieséses szakaszban. Az mindenesetre biztató, hogy szórni tudták a gólokat, pedig ez még a 2010-es világbajnoki győzelemhez vezető úton sem ment a csodálatos passzjáték mellé. Akkor egyébként összesen nyolc gólt rúgtak, most ez 90 perc alatt is majdnem összejött.

Costa Ricának viszont csoda kellene a továbbjutáshoz – igaz, láttuk már legalább kettőt ezen a vébén, és még az első csoportkörnek sem tartunk a végén.

Egyéni képviselőjelöltek
-
Szövetségi kapitány


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.