Tragikus lakástűz után lázadtak fel a covidkorlátozások ellen egy kínai városban

külföld
2022 november 26., 09:31

Tiltakozások robbantak ki a kínai Hszincsiang tartományban a koronavírus-korlátozások ellen szombatra virradóra, írja BBC. A közösségi médiában terjedő felvételek szerint a hárommilliós Ürümcsiben a tömeg összecsapott a rendőrökkel, karantén miatt felállított sorompókat rombolt le, védőfelszereléseket tett tönkre.

A tüntetés azt követően robbant ki, hogy csütörtök éjjel tízen vesztették életüket egy lakástűzben a városban. A 15 emeletes épületben egy rossz konnektor miatt csaptak fel a lángok, amik a beszámolók szerint felfelé terjedtek. A helyiek szerint azért vesztették életüket, mert a szigorú járványügyi előírások miatt nem tudtak időben elmenekülni. A hatóság szerint az érintett terület a tragédia idején alacsony kockázatú volt, tehát nem volt érvényben teljes karantén, a lakók le tudtak menekülni az épület alsó részébe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.