A világbajnokságot szervező katari bizottság elnöke szerint rendkívül megosztó üzenete lett volna a szivárványos karszalagoknak

világbajnokság
2022 november 28., 19:16

A világbajnokságot szervező bizottság főtitkára, Hassan al-Thawadi szerint azok a válogatottak, melyek csapatkapitányai viselni akarták a szivárványos karszalagot, amely a melegjogok melletti kiállást hirdeti, nos ők egy nagyon megosztó üzenetet közvetítettek volna az iszlám és az arab világ felé, írja a Guardian.

A katari tisztviselő azután szólalt meg, hogy a brit sportminiszter, Stuart Andrew közölte, hogy ő viselni fogja az OneLove kampányt hirdető karszalagot a keddi angol-walesi meccsen. A konzervatív politikus maga is meleg, és mint fogalmazott, szerinte igazán igazságtalan volt, hogy a FIFA játékközbeni szankciókkal fenyegette azokat az európai klubokat, melyek csapatkapitányai viselni tervezték a karszalagot Katarban. Egész pontosan felmerült az is, hogy a karszalagot viselő játékosok már a meccs kezdete előtt sárgalapot kaphatnak. Eredetileg Anglia, Wales, Dánia, Németország, Belgium, Hollandia és Svájc csapatkapitányai viselték volna a karszalagot, de végül közösen úgy döntöttek, hogy a FIFA fenyegetésének hatására visszalépnek tervüktől.

Harry Kane karszalaga az angolok Nemzetek ligája meccsén
photo_camera Harry Kane karszalaga az angolok Nemzetek ligája meccsén Fotó: MARCO BERTORELLO/AFP

Thawadi szerint ugyanakkor a karszalag az iszlám értékek elleni tiltakozás lett volna, illetve az elleni tiltakozás is, hogy egy iszlám ország rendezhet meg egy ilyen jelentős eseményt. Mint fogalmazott, ha a csapatok úgy döntöttek volna, hogy egész évben viselik, az egy másik dolog lett volna. De ha azzal jönnek Katarba, hogy itt tegyenek állásfoglalást, azzal neki már problémája van. És ez szerinte arra az egyszerű tényre megy vissza, hogy a világ ezen részének megvannak a saját értékei.

Mint hozzátette, nemcsak Katarról van szó, hanem az arab világról.

„Az, hogy a csapatok idejönnek és prédikálnak vagy nyilatkozatokat tesznek, az rendben van. De amit lényegében mondanak, hogy tiltakoznak egy iszlám ország ellen, amely egy eseményt rendez. Hol van ennek vége? Ez azt jelenti, hogy egyetlen iszlám ország sem vehet részt soha semmiben?” – kérdezte a szervezőbizottság vezetője, és szerinte ha valaki direkt azért megy Katarba, hogy egy ilyen állásfoglalást tegyen, az egy nagyon megosztó üzenetet képvisel.

A Guardian megjegyzi, hogy az azonos nemű kapcsolatok törvénytelennek számítanak az országban, és bár a szervezők a torna előtt hangsúlyozták, hogy mindenkit szívesen látnak, nem világos, hogy például a csók nyilvános tilalmát feloldották-e. A világbajnokság kezdetén a szervezők elkobozták a szurkolók szivárványos tárgyait is, amíg a FIFA nem közölte, hogy ezek bejuthatnak a stadionokba.

Thawadi szerint a szervezők csak azt akarták, hogy a látogatók tiszteljék a régió kultúráját és vallását. Mint fogalmazott, ezek az értékek regionálisak, és vannak ugyan bizonyos dolgok, melyben nem fognak egyetérteni, de inkább arra kéne koncentrálni, hoy megkeressék a módját az együttélésének és az előrehaladásnak, ebben pedig a kölcsönös tisztelet alapvető fontosságú.

A katari sportdiplomata a brit TalkSport UK rádiónak beszélt, és itt megvédte a FIFA-elnök Gianni Infantino torna előtti nyilatkozatát, melyben arról beszélt, hogy ő maga katarinak, arabnak, afrikainak, melegnek és fogyatékossággal élőnek nevezte, majd figyelmeztette a nyugati országokat, hogy nincsenek abban a helyzetben a múltjuk és jelenük miatt, hogy morális leckéket adjanak a katariaknak.

Thawadi elmondása szerint Katarban és az arab világban sokak számára az, amit Infantino elmondott, nagyrészt tükrözte azt a frusztrációt, amit ők átéltek amiatt, ahogy a médiában az elmúlt 13 évben kezeltél őket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.