Nem lesz szivárványszínű karszalag a vb-n

2022 november 21., 10:06

Korábban arról lehetett hallani, hogy több nyugat-európai válogatott csapatkapitánya One Love feliratú, az elfogadást és toleranciát népszerűsítő szivárványszínű karszalagban lépne pályára a katari világbajnokságon. Egy olyan országban, ahol a melegek akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható.

Néhány órával a magyar idő szerint hétfőn délután 2 órakor kezdődő Anglia-Irán meccs előtt már biztos, Harry Kane és a többi nyugat-európai csapatkapitány sem fog szivárványszínű csapatkapitányi karszalagot viselni.

A Guardian első értesülései szerint az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) és a FIFA közötti egyeztetéseken kiderült, hogy az angolok nem úsznák csak meg pénzbüntetéssel. Ennek kifizetését a szövetség bevállalta volna Harry Kane csapatkapitány helyett. Kane sárga lappal indította volna a meccset még a kezdő sípszó elhangzása előtt, ez pedig túl nagy ár a tiltakozásért. Erről Mark Bullingham, az FA vezérigazgatója beszélt, aki szerint meg kell vizsgálni, milyen más módon tudnák megmutatni, hogy mi az, amiben hisznek.

Wales, Dánia, Németország, Belgium, Hollandia és Svájc csapatkapitányai is szivárványszínű karszalagban futottak volna ki a pályára. Mostani közös nyilatkozatukban leszögezték: a pénzbírságot vállalták volna, az egyéb, csapatkapitányokkal szembeni retorziókat nem.

„Nagyon csalódottak vagyunk a FIFA példátlan döntése miatt” - idézte közös nyilatkozatukat a BBC.

Kasper Hjulmand, a dánok szövetségi kapitánya korábban azt mondta, nem szabad, hogy egy ilyen döntés súlyát a csapatkapitányok viseljék. A dán csapatkapitány ráadásul Simon Kjær középhátvéd, akinek a játékában mindig benne lehet egy sárga lap.

A dánok az összes érintett szövetséggel közös döntést akartak, így ez teljesült. A szövetségi kapitány ugyanakkor értetlenül áll a történtek előtt, az őszi, igaz, az UEFA alá tartozó Nemzetek Ligája meccsen gond nélkül viselhették a One Love-karszalagokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.