Tilos a meccs előtti és utáni napon fejelnie a skót focistáknak

skócia
2022 november 28., 13:21

A Skót Labdarúgó Szövetség (SFA) döntésének értelmében mostantól a Skóciában játszó hivatásos focisták a mérkőzéseiket megelőző, illetve az azt követő napon nem fejlehetnek labdába. Emellett a klubokat arra ösztönzik az országban, hogy kevesebben fejelést gyakorló edzést tartsanak, lehetőleg heti egyben mérsékeljék ezek számát, írja a Guardian.

photo_camera Fotó: JOE KLAMAR/AFP

A döntésre egy nagyszabású jelentés megjelenése után került sor, melyből kiderült, hogy a profi focistáknál három és félszer nagyobb az esélye később a demencia és egyéb súlyos idegrendszeri betegségek kialakulásának.

A hétfőn bemutatott irányelvek azonnal hatályba is léptek. Mostantól a meccset megelőző, illetve az azt követő napon nem lehet olyan edzéseket tartani, melyeket a fejelés kiemelt jelentőséggel bír, így például beadásokat vagy rögzített helyzeteket (szöglet, szabadrúgás) gyakorolni.

Az SFA már 2020-ban betiltotta, hogy 12 évnél fiatalabb gyerekek használják a fejüket az edzéseken, ezzel Skócia volt az első ország, ahol ilyen döntést hoztak. Tavaly Angliában a klubok heti 10 alkalomban maximalizálták az erőteljes fejesek számát a korcsoport edzésein.

A futballszövetség orvosa, John MacLean elmondta, hogy az eddig elérhető adataik arra utalnak, hogy fejelések sora után 24-48 órán át tartó, mérhető mértékű memória károsodása tapasztalható, és az agyhoz köthető fehérjék kimutathatóak a vérmintákban a fejelések után kevéssel. Épp ezért a szövetség orvosa szerint a cél az, hogy csökkentsék a fejelés okozta esetleges kumulatív hatásokat azzal, hogy eleve csökkentik a játékosok esetében a fejelések számát.

A szövetség összesen 50 férfi- illetve női profi klubbal egyeztetett az irányelvek bejelentése előtt, és a klubok több mint 70 százaléka támogatta a változtatásokat.

Egy 2019-es tanulmány, amit a szövetség finanszírozott, és az University of Glasgow kutatói készítettek, azt találta, hogy az exfocisták három és félszer nagyobb eséllyel halnak meg agybetegségek következtében, mint az átlagemberek, ötször valószínűbb, hogy alzheimeresen halnak meg, és négyszer valószínűbb, hogy amiotrófiás laterálszklerózisben (ALS), azaz motoros neuronbetegségben halnak meg.

A kutatás ugyanakkor nem tudta bizonyítani, hogy a magasabb esélye a súlyos idegrendszeri betegségeknek a többszöri agyrázkódások miatt történt-e, vagy más tényező okozta. Összesen 7676 egykori profi focista adatait vetették össze több mint 23 ezer nemfocista skót ember kortörténetével.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.