A magyar kormány továbbra sem járul hozzá a NATO–Ukrajna Bizottság ülésezéséhez

POLITIKA
2022 november 29., 17:00
comments 123

A NATO külügyminiszterei mától Bukarestben tárgyalnak arról, hogyan segítsék meg az ukrán hadsereget és az ukrán lakosságot, amelyet Putyin elnök az energiahálózat szétbombázásával meg akar fagyasztani. Az ukrán külügyminiszter azonban nem vehet részt vendégként az erről szóló ülésen, csak az utána tartandó vacsorán – mert Magyarország ehhez nem járult hozzá.

Ez az információ eddig nem volt hivatalos, a brit Financial Times írt róla, Szijjártó Péter külügyminiszter az imént Bukarestben azonban megerősítette.

„Évek óta világos, hogy a magyar kormány egészen addig nem járul hozzá a NATO–Ukrajna Bizottság formális ülésezéséhez, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják az őket megillető jogokat”

– jelentette ki a külügyminiszter az M1 aktuális csatornán élőben közvetített nyilatkozatában.

Szijjártó újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a Financial Times értesüléseit, amelyek szerint Magyarország ezúttal sem járult hozzá a bizottság összehívásához, így az ukrán külügyminiszter csak a munkavacsorán vesz részt.

„Ez nem új keletű magyar álláspont, már évekkel ezelőtt világossá tettük, hogy mindaddig, amíg a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség nem kapja vissza azokat a jogokat, amelyek őket megilletik, addig a NATO-Ukrajna Bizottság formális ülésének összehívásához Magyarország nem járul hozzá”

– szögezte le.

Szijjártó Péter szerint amióta kitört az ukrajnai háború, mindenki tapasztalhatja, hogy hazánk nem emlegeti fel a kárpátaljai magyarok jogaival kapcsolatos kérdéseket. „Nem emlegetjük fel őket, de nem is felejtettük el ezeket az ügyeket – fogalmazott. – Reméljük, hogy minél előbb vége lesz a háborúnak, és ha vége lesz a háborúnak, akkor majd lesz lehetőségünk arra, hogy ezeket a kérdéseket újra megvitassuk – tette hozzá. – Ettől az álláspontunktól nem tudunk visszalépni, és nem is akarunk" – közölte, aláhúzva, hogy a kormány továbbra is rendkívül fontosnak tartja az ukrajnai magyar kisebbség jogainak biztosítását.

A miniszter végül arról számolt be, hogy a NATO–Ukrajna Bizottság ülésével kapcsolatban egy informális, úgynevezett non-paper jellegű kezdeményezést tettek, amelyet Magyarország és Törökország nem írt alá. „Én azt gondolom, hogy azon konzultációs igényeknek, amelyeket a NATO tagállamai megfogalmaztak, megfelelő platformot ad az, hogy ma este informális tanácskozás keretében itt részt vesz az ukrán külügyminiszter” – mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.