Bűnősnek találták a washingtoni zavargások szervezésében az egyik legerősebb amerikai szélsőjobbos milícia vezetőjét

külföld
2022 november 30., 05:05
comments 10

Az amerikai esküdtszék kedden bűnösnek találta zendülésre való szervezkedés vádjában a 2021. január 6-i, a Capitolium megtámadásával járó zavargások egyik fő vádlottját, Stewart Rhodesot. A többi vádpontban felmentettek.

A 2009-ben alapított szélsőjobbos milícia, az Oath Keepers öt vezetője állt Washingtonban a szövetségi bíróság elé, 5 különböző vádpont volt ellenük. A zendülésre vonatkozó vádban még egy embert, Kelly Meggset mondták ki bűnösnek az esküdtek. A többi vádlottat ebben a vádpontban felmentették.

Két embert találtak bűnösnek hivatalos eljárás megakadályozására vonatkozó szervezkedés vádjában, ugyanakkor a szervezet vezetőjét, Rhodesot és két társát felmentették ebben a vádpontban.

Négy vádlottat bűnösnek találtak dokumentumok illetéktelen eltulajdonítása miatt, három embert pedig azért, mert hivatalos személyt akadályoztak kötelességének teljesítésében.

Stewart Rhodes
photo_camera Stewart Rhodes Fotó: -/AFP

Rhodes és társai az elsők, akiket lázító összeesküvéssel vádoltak az ügyben, és az elsők, akiket a nagyszabású nyomozást követően bíróság elé állítottak és elítéltek. Rhodes a legjelentősebb személyiség, aki bíróság elé állt a washingtoni zavargások ügyében, melynek során több rendőrt megsebesítettek és irodákat fosztogattak.

Stewart Rhodesot többek közt azzal vádolták, hogy összeesküvést szőtt, hogy akár fegyverrel is megakadályozza az amerikai elnökválasztás eredményének kihirdetését, Joe Biden megválasztott elnök győzelmének hivatalos bejelentését. Ez a legsúlyosabb bűncselekmény, amivel egyáltalán vádolni lehet a 2021. január 6-i zavargások résztvevőit, illetve Rhodes esetében szervezőit. Maga Rhodes ugyanis be se tette a lábát a washingtoni Capitolium megostromolt épületébe.

Rhodesról, aki egyébként a Yale-en végzett jogász és ejtőernyős katona, korábban itt írtunk.

(MTI/Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.