Elmarasztalta a parlament a volt ausztrál kormányfőt, aki titokban saját magát nevezte ki több miniszteri posztra

külföld
2022 november 30., 9:01
comments 1

Elmarasztalta a canberrai parlament Scott Morrison volt ausztrál miniszterelnököt, mert nem hozta nyilvánosságra, hogy a járvány idején saját magát nevezte ki több miniszteri posztra.

Ahogy korábban írtuk, augusztusban kiderült, hogy Morrison magának adta az egészségügyi, a pénzügyi, az ipari, a belügyi és a gazdasági tárcákat is anélkül, hogy tudott volna róla a nyilvánosság. Egész pontosan az öt minisztérium társvezetőjévé nevezte ki magát, néhány esetben az érintett minisztereket erről értesítette volna. Morrison 2020 márciusa és 2021 májusa között adta magának a kinevezéseket, ami lehetővé tette, hogy ha akarta, bármilyen kérdésben övé legyen a végső szó. Ezzel a hatalommal egyszer élt, egy járványhoz nem kapcsolódó ügyben, pedig Morrison az egész titkos hatalomátvételt a járvány okozta különleges helyzettel indokolta. A volt miniszterelnök csak pár bizalmasát avatta be a lépésbe, melyet írásban hagyott jóvá a főkormányzó.

photo_camera Scott Morrison Fotó: STEVEN SAPHORE/AFP

Amióta a hír augusztusban napvilágot látott, Morrisont többször felszólították, hogy kérjen nyilvánosan bocsánatot és mondjon le képviselői posztjáról.

Szerdán a parlament 86 szavazattal 50 ellenében elfogadta az elmarasztalást, melynek ugyan jogi következményei nincsenek, mégis történelmi jelentőségű, mert először nyújtottak be ilyen indítványt korábbi ausztrál miniszterelnök ellen.Morrison szerdán újra védekezett, de bocsánatot nem kért. Arra hivatkozott, hogy a titkos kinevezések a válság idején szükségesek voltak. Emellett azzal vádolta a jelenlegi kormányt, hogy "semmi mással nem foglalkozik, csak a megtorlással", valamint azt is mondta, hogy ha a sajtó akkor megkérdezte volna, elmondta volna, hogy kinevezte magát a miniszteri posztokra. +

photo_camera Anthony Albanese miniszterelnök Fotó: ANUSAK LAOWILAS/NurPhoto via AFP

Anthony Albanese jelenlegi miniszterelnök a parlamentben tartott beszédében nevetségesnek tartotta elődje magyarázkodását, és azt mondta, Morrison bocsánatkéréssel tartozik az ausztrál embereknek, amiért visszaélt a hatalmával és aláásta az ausztrál demokráciát. Hasonlóan látta a helyzetet a kinevezéseket vizsgáló bíró, Victoria Bell, aki azt mondta, a titkos kinevezések szükségtelenek voltak, és csak arra voltak alkalmasak, hogy aláássák a kormányzásba vetett bizalmat." (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt