Titokban öt minisztérium élére nevezte ki magát a korábbi ausztrál miniszterelnök

külföld
augusztus 16., 8:00
comments 10

Az egészségügyi, a pénzügyi, az ipari, a belügyi és a gazdasági tárcákat is magának adta Scott Morrison korábbi ausztrál miniszterelnök, anélkül, hogy tudott volna róla a nyilvánosság. Néhány esetben az érintett minisztereket sem értesítette.

Morrison 2020 márciusa és 2021 májusa között adta magának a kinevezéseket, ami lehetővé tette, hogy ha akarta, bármilyen kérdésben övé legyen a végső szó. A főkormányzó iktatta be, aki a minisztereket is szokta, azzal a különbséggel, hogy nem voltak jelen kamerák.

Mindez csak a napokban került nyilvánosságra két újságírónak köszönhetően, akik könyvet írtak a Morrison-kormány járványkezeléséről.

photo_camera Scott Morrison miniszterelnökként Fotó: GARY RAMAGE/AFP

Anthony Albanese miniszterelnök azt mondta, el se tudja képzelni, miféle gondolkodásmód tette ezt lehetővé. Jogi tanácsokat vár a következményeket illetően, és nyitott a reformokra is, amelyekkel elkerülhetők lennének hasonló esetek.

Morrisont, aki jelenleg is parlamenti képviselő, egykori belügyminisztere lemondásra szólította fel. „Ez teljesen elfogadhatatlan. Ha egy miniszterelnök így viselkedik, az aláás mindent, amit egy szövetségi kormánynak alkotmányos alapon képviselnie kellene.”

Pártjának elnöke, egykori védelmi minisztere viszont egyelőre nem akarta elítélni Morrisont, és Albanese-t vádolta azzal, hogy politikai érdekei szerint próbálja kihasználni a helyzetet. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt