Hatásos applikáció vezet végig a Városmajor tömeggyilkosságainak helyszínein

Budapest
2022 november 30., 09:21
comments 7

IWalk applikációban elkészült a Városmajor-túra, ami végigvezet az 1944-es 1945-ös Hegyvidéken történt nyilas tömegmészárlások helyszínein. A túra állomásai között szerepel a Maros utcai rendelő, a Bíró Dániel Kórház, az Alma utcai otthon, a Városmajor utcai és a Németvölgyi úti nyilasházak és a gyilkosságok közvetlen közelében felállított turul-emlékmű is.

photo_camera Az egykori pártház a Németvölgyi úton.

Az IWalkban a különböző állomásokon A gyilkosok emlékműve című filmünk passzoló részleteit is meg lehet nézni. A 2021 januárjában bemutatott dokumentumfilmünk a Hegyvidék nyilas múltját tárja fel.

photo_camera A gyilkosok emlékműve az IWalk-ban.

1945 elején két fronton zajlottak a harcok Budapesten. Míg a német és magyar csapatok a szovjet előrenyomulást próbálták visszaverni, a nyilas pártszolgálatosok, akik korábban átlagos életet éltek, cipészek, pékek, villanyszerelők voltak, embervadászatba kezdtek a belső ellenségnek minősített honfitársaikkal szemben.

photo_camera Az appon belül az elérési útvonal: Magyarország - Budapest - jobbra húzva - Városmajor

Az IWalk nem csupán informálni, oktatni, emlékeztetni próbál, hanem be is húzza, gondolkodásra ösztökéli a túra résztvevőit. Sokat kérdez, kíváncsi a hatásra, a résztvevők véleményére. Például azzal kapcsolatban, hogy méltón emlékeztet-e a 150 ártatlan zsidónak minősített honfitársunk lemészárlására a Bíró Dánielről elnevezett kórház helyén látható táblával, amin csupán ez áll:

„Az 1945-ben e helyütt életüket vesztett zsidó áldozatok emlékére.”

photo_camera Kérdések.

Diákoknak kifejezetten ajánlom a 120 perces, kütyüs túravezetést, ami angolul és magyarul egyaránt ingyenesen letölthető.

Az IWalk program a Dél-kaliforniai Egyetem (USC) Soá Alapítvány digitális oktatási programja, melyet Magyarországon a Zachor Alapítvány valósít meg. A séták ingyenesen letölthető telefonos applikáción keresztül, IWalk - USC Shoah Foundation néven elérhetők az Google Play és App Store áruházakban.

photo_camera Alkalmazás.

A Városmajorban Csonka Laura történész, a téma kiváló kutatója, a filmünk egyik fontos szereplője is vezet túrákat Véresmajos címen a Hosszúlépés szervezésében.

A gyilkosok emlékműve film:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.