A Momentum és a DK nagy összefeszülésének előjátéka lehet az Újbudán kirobbant konfliktus

POLITIKA
2022 december 02., 04:53

Megszűnhet a Budapest XI. kerületét irányító DK-s polgármester, László Imre mögött a többség a képviselő-testületben. Legalábbis ezt jelezték egy szerda reggeli közös közleményükben a kerület alpolgármesterei és több (országosan ellenzéki, helyben a többséget biztosító) párt, nevezetesen a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP és az LMP helyi képviselői. A közleményt aláírta egy DK-s frakciótag is, hogy miért, azt mindjárt elmagyarázom.

A botrányt László Imre polgármester hétfői bejelentése robbantotta ki. Nem is az, hogy már most közölte: elindul újra a székért 2024-ben, bár ez sem okozott osztatlan örömöt. A Facebook-posztnak az a része verte ki a biztosítékot a többi pártnál, hogy az újraindulásra hivatkozva László Imre bejelentette, felkérte a barátjának nevezett Molnár Gyulát, hogy legyen a kabinetfőnöke. Ezt azzal indokolta, hogy „ő az az ember, aki öt parlamenti választást nyert, két cikluson keresztül volt kerületünk polgármestere. Itt született, itt élt és él a mai napig, mindent tud és mindent ismer a kerülettel kapcsolatban.”

A polgármester érezhette, hogy ez nem lesz sima ügy, mert így zárta le a posztot: „Nagy reményekkel tekintek a közös munkánk folytatására, egyúttal továbbra is elkötelezett vagyok a partnereinkkel folytatott sikeres, korrekt és hatékony együttműködés iránt.” A kinevezéssel ugyanis éppen az együttműködés látszik megroppanni a többséget adó többi párt képviselőivel.

Mit tud Molnár Gyula?