Megszületett az első valós megállapodás Kolumbia kormánya és az ELN nevű fegyveres csoport között

külföld
2022 december 4., 8:32
comments 1

A kolumbiai kormány megállapodást kötött a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) lázadóival arról, hogy az ország nyugati részébe menekült őslakosok visszatérhetnek földjeikre. Ez az első egyezség a hatalom és a gerillacsoport közötti béketárgyalások kezdete óta - jelentette be szombaton Gustavo Petro elnök.

Az államfő elmondta, hogy az ELN-nel alig egy héttel a tárgyalások megkezdése után jutottak megállapodásra. Egyelőre nem határozták meg, hogy mikor térhetnek vissza azok, akik a sorozatos erőszak miatt elmenekültek a Choco (északnyugati) és Risaralda (középnyugati) régiókból.

Az ELN-nel egy előző kormány kötött tűzszünetet még öt éve, ám a tárgyalások később megszakadtak, azokat Gustavo Petro, Kolumbia történetének első baloldali elnöke nyitotta meg újra. A fegyveres milícia és a kormány képviselői november 21-én ültek össze Venezuela fővárosában, Caracasban.

photo_camera Az ELN vezetői és a kolumbiai kormány megbízottja Caracasban. Fotó: PEDRO RANCES MATTEY/Anadolu Agency via AFP

Az ELN tagjai 2020 vége óta többször is megszállták a főváros, Bogotá különböző helyszíneit, ez pedig a rendőrséggel való erőszakos összecsapásokhoz vezetett. Az elmúlt hetekben a két fél kölcsönös gesztust tett egymásnak, többek között foglyok szabadon bocsátásával vagy a helyszíni műveletek csökkentésével.

Az 1964-ben Ernesto "Che" Guevara és a kubai forradalommal szimpatizáló szakszervezeti tagok és diákok által alapított ELN a mai napig az utolsó még aktív kolumbiai gerillacsoport, míg a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) 2016-ban békemegállapodást írt alá a kormányzattal.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt