Az utolsó kolumbiai lázadócsoport is tűzszünetet hirdetett

külföld
2017 október 01., 12:57
A kolumbiai kormány képviselői aláírják a tűzszüneti egyezményt az ELN-nel.
photo_camera A kolumbiai kormány képviselői aláírják a tűzszüneti egyezményt az ELN-nel. Fotó: JULIO CESAR CARRION/AFP

Vasárnaptól január közepéig tűzszünetet hirdetett Kolumbia legkitartóbb lázadócsoportja, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN), amely már több mint ötven éve nem volt hajlandó ilyesmire. Juan Manuel Santos elnök reményei szerint a tűzszünet az első lépés a tartós békekötéshez.

A kormány februárban, a FARC-cal kötött tavalyi békemegállapodás után kezdett tárgyalni az ELN vezetőivel Ecuadorban. A tárgyalásoknak a vasárnap kezdődő tűzszünet az eddigi legnagyobb eredménye. Hogy mennyire képlékeny volt ezelőtt a helyzet, azt jelzi, hogy a folyamatos tárgyalások ellenére a tűzszünetig az ELN többször is megtámadta a kolumbiai biztonsági erőket és olajipari létesítményeket is megtámadott. Túszokat is ejtettek, mert elsősorban váltságdíjból finanszírozzák a működésüket.

A tűzszüneti megállapodás értelmében erről is lemondanak, ahogy a taposóaknák használatáról és a gyerekkatonák besorozásáról is. Cserébe a kormány ígéretet tett 450 fogva tartott ELN-lázadó körülményeinek javításába. A tűzszünet körülményeinek betartását a katolikus egyház és az Egyesült Államok megfigyelői ellenőrzik. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.