Az utolsó kolumbiai lázadócsoport is tűzszünetet hirdetett

2017 október 1., vasárnap 12:57
12
A kolumbiai kormány képviselői aláírják a tűzszüneti egyezményt az ELN-nel. Fotó: JULIO CESAR CARRION/AFP

Vasárnaptól január közepéig tűzszünetet hirdetett Kolumbia legkitartóbb lázadócsoportja, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN), amely már több mint ötven éve nem volt hajlandó ilyesmire. Juan Manuel Santos elnök reményei szerint a tűzszünet az első lépés a tartós békekötéshez.

A kormány februárban, a FARC-cal kötött tavalyi békemegállapodás után kezdett tárgyalni az ELN vezetőivel Ecuadorban. A tárgyalásoknak a vasárnap kezdődő tűzszünet az eddigi legnagyobb eredménye. Hogy mennyire képlékeny volt ezelőtt a helyzet, azt jelzi, hogy a folyamatos tárgyalások ellenére a tűzszünetig az ELN többször is megtámadta a kolumbiai biztonsági erőket és olajipari létesítményeket is megtámadott. Túszokat is ejtettek, mert elsősorban váltságdíjból finanszírozzák a működésüket.

A tűzszüneti megállapodás értelmében erről is lemondanak, ahogy a taposóaknák használatáról és a gyerekkatonák besorozásáról is. Cserébe a kormány ígéretet tett 450 fogva tartott ELN-lázadó körülményeinek javításába. A tűzszünet körülményeinek betartását a katolikus egyház és az Egyesült Államok megfigyelői ellenőrzik. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt