Többen is megtámadták a bíróságon a Fudan-népszavazást

POLITIKA
2022 december 07., 05:08
comments 3

A Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester által benyújtott, a beruházást megakadályozni kívánó népszavazás ügyében három személy is felülvizsgálati kérelemmel élt - tudta meg a hvg.hu.

A polgármester és az őt támogató IX. kerületi képviselők két népszavazásra bocsátandó kérdést nyújtottak be szeptember végén. Az egyik a ferencvárosi ingatlanok átadását akadályozná meg, a másik a Diákváros helyett építeni kívánt Fudan-beruházást.

A két kérdés:

  • Egyetért azzal, hogy a 2016/2017. (XII. 22.) Korm. határozat szerint kiírt nyílt, nemzetközi tervpályázaton nyertes Budapest Déli Városkapu Fejlesztési Mestertervtől (Diákváros) eltérő módon és funkcióval nem valósulhat meg fejlesztés a jelenlegi önkormányzati rendelet – 20/2010 (VI.04.) Nagyvásártelep KSZT – hatálya alá eső területen?
  • Egyetért azzal, hogy Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata a 2021. évi LXXXI. Tv. (Fudan tv.) 3. §-ában meghatározott cél megvalósulásához az Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanokat se tulajdonba, se használatba ne adja át a Magyar Államnak, illetve a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak?

A két kérdést a helyi választási bizottság már megvizsgálta, de csak a másodikra bólintottak rá, az elsőt nem hitelesítették. Azaz népszavazásra bocsáthatónak azt találták, hogy az önkormányzati terület ne kerülhessen a Fudan Egyetem fenntartására létrehozott Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány tulajdonába vagy használatába.

Tüntetés a Diákvárosért, a Fudan ellen 2021. júniusában.
photo_camera Tüntetés a Diákvárosért, a Fudan ellen 2021. júniusában. Fotó: Szász Zsófi/444

A Fővárosi Törvényszék a hvg.hu-nak azt mondta, ezt a kérdést három személy támadta meg, nevüket azonban személyiségi jogi okok miatt nem közölhetik. Az első felülvizsgálati kérelem november 14-én érkezett, és mivel a törvény szerint 30 nap van az elbírálásra, egyikről sem hoztak még döntést.

Egyébként Baranyi is benyújtott egy kérelmet, ez a másik népszavazási kérdés felülvizsgálatát kéri, amit nem engedett át a helyi választási bizottság. A polgármester azért szeretne helyi népszavazással megakadályozni a beruházást, mert az országos referendumot májusban elkaszálta az Alkotmánybíróság, a fővárosi népszavazás mögül pedig kihátrált a Demokratikus Koalíció és a budapesti városvezetés is. Így az egyetlen megoldás a helyi szintű népszavazás lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.