Az Adriára sima lesz az út, Erdélybe továbbra sem

eu
2022 december 08., 15:53

A migrációs válságra hivatkozva Ausztria megakadályozta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni térséghez, míg Horvátország egyhangú támogatást kapott. A szavazásra Brüsszelben, az EU-s belügyminiszterek tanácskozásán került sor csütörtökön.

Vit Rakusan cseh belügyminiszter Gerhard Karner osztrák belügyminiszterrel beszél a schengeni térségről az ülés előtt.
photo_camera Vit Rakusan cseh belügyminiszter Gerhard Karner osztrák belügyminiszterrel beszél a schengeni térségről az ülés előtt
Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

A schengeni térség az EU-tagállamok többsége közötti határellenőrzéseket megszüntető útlevélmentes övezet, a horvátok 2023 januárjától csatlakozhatnak hozzá. Hollandia, amely sokáig ellenállt, most már támogatta a románok csatlakozását, Bulgáriáét azonban változatlanul ellenezte.

A döntés mindkét ország számára súlyos politikai vereséget jelent.

Bécs szerint a 2022-ben az országba érkezett 75 ezer nem regisztrált menekült olyan biztonsági problémákat jelent, amelyet nem tudnak lesöpörni, mondta Karl Nehammer osztrák kancellár még szerdán. Nehammer Schengen megerősítését sürgette, és a Romániáról és Bulgáriáról szóló szavazás elhalasztását kérte jövő augusztusra.

Míg a románok szerint ők nem részei a nyugat-balkáni útvonalnak, és felkészültek a külső határok ellenőrzésére, a Frontex, az EU határellenőrzési ügynöksége Romániát és Bulgáriát is az útvonal részének tekinti, mondta az Euronewsnak egy szóvivő. Az idei év első 10 hónapjában az útvonalon több mint 128 ezer határátlépési incidens történt, ami 168 százalékos növekedést jelent a 2021 azonos időszakához képest.

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos szerint Bulgária és Románia technikailag készen áll a csatlakozásra, az egyes tagállamok részéről a bővítéssel kapcsolatban fennálló aggályok politikai jellegűek. Szerinte az EU gyengébb a bővítés nélkül, ami hatékonyabb határellenőrzést eredményezne.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.