Arcukon és nemi szervükön lövik a tüntető nőket az iráni biztonsági erők

külföld
2022 december 09., 05:25
comments 1

A rezsimellenes tüntetéseken részt vevő nőket rendszeresen más testrészeken lövik meg a biztonsági erők, mint a tüntető férfiakat, állítja a Guardian, miután az ország számos orvosával beszéltek. A lapnak nyilatkozó orvosok és ápolók elmondása szerint szembetűnő, hogy míg a férfiakat inkább a lábukon, a fenekükön és a hátukon keletkezett sebek miatt kellett kezelni, melyeket shotgunsörétek okoztak, addig a nőket sokszor a nemi szervükön és az arcukon ért lövésekkel.

Az országban a tüntetések óta akadozik az internetelérés, ezért meglehetősen keveset tudni arról, hogy a hatalom milyen erőszakosan veri le a tüntetéseket. A most kiderült információk alapján például rendszeresnek tűnik, hogy a biztonsági erők közelről úgynevezett madársöréttel lőnek bele a tüntetőkbe, ami aztán sok kisebb lyukat ejt az áldozatok testén, és a sörétek mélyen belefúródnak a húsukba.

Mahsza Amini fotója
photo_camera Mahsa Amini fotója Fotó: ALAIN PITTON/NurPhoto via AFP

A brit lap 10 iráni egészségügyi dolgozóval beszélt az ország különböző részeiről, akik hangsúlyozták, hogy több száz iráni fiatalt érhettek maradandó sérülések. A szem kilövése kifejezetten gyakorinak tűnt férfiak, nők és gyerekek esetében is.

A nők esetében több orvos is arról számolt be, hogy arcot és nemi szerveket ért lövések után keletkezett sebeket kellett kezelniük.

Az ENSZ emberi jogi szervezetének korábbi becslése szerint eddig 300 ember halhatott meg a tüntetésekre ráengedett karhatalom támadásaiban, köztük több mint 40 gyerek.

A lapnak adott röntgenképekkel kapcsolatban az Amnesty International fegyverszakértője is megállapította, hogy azokon sörétek ütötte nyomok láthatóak: van, akik madársöréttel, míg mást nagyvadak elejtésére kifejlesztett söréttel lőttek meg a biztonsági erők.

Közben több mint 400 iráni szemész írt alá egy nyílt levelet, melyet szakmai elöljárójuknak küldtek el, arra figyelmeztetve, hogy a jelek szerint országszerte szándékosan vakítják meg a tüntetőket. Az aláíró szemészek egyike elmondta, hogy ő négy embert kezelt már, akik részben vagy teljesen elvesztették a látásukat. Egyikük, egy 20-as éveiben járó férfi fejéből 18 sörétet távolított el.

És mivel a hatóságok tudják, hogy a súlyos sérüléseket szenvedett tüntetőknek orvosi segítségre lesz szükségük, rendszeresek az ellenőrzések a kórházakban. Beszámolók szerint a rezsim például a Shiraz városában működő kórház szemészetére küldött új biztonsági őrt a múlt hónapban, és figyelte, hogy kik mennek be sürgősségi ellátásra. Ez ahhoz is vezethet, hogy sokan otthon, nem megfelelő körülmények között próbálják meg ellátni a sebeiket, ez pedig rendkívül veszélyes lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.