2,2 millió liter olaj folyt ki a Keystone olajvezetékből

környezetszennyezés
2022 december 10., 07:54
comments 8

Mintegy 14 ezer hordó, azaz 2,2 millió liter nyersolaj szivárgott ki a Kanadából az Egyesült Államokba olajat szállító Keystone vezetékből - közölték a szövetségi hatóságok. Ez a vezeték eddigi legnagyobb szivárgása, a kifolyt mennyiségből egy olimpiai úszómedencét is meg lehetne tölteni.

A szivárgást először szerdán, egy folyóban észlelték Kansas állam északkeleti részén.
A kőolaj-vezetéket működtető, kanadai TC Energy vállalat azonnal kezelésbe vette a sérült vezetéket, pénteken pedig vizsgálatot indítottak a szivárgás okának feltárására.
Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal közlése szerint az elmúlt napokban földgátat hoztak létre az érintett folyóban, hogy megfékezzék a további szennyezést. A Sierra Club környezetvédő szervezet kansasi képviselője a Guardian-nek azt nyilatkozta,

hónapokba, talán évekbe is tarthat, mire felmérik a szivárgás okozta károkat és sikerül teljesen megtisztítani a környéket.

photo_camera Jane Fonda színésznő más aktivistákkal együtt a tervezett Keystone XL vezeték elleni tüntetésen 2017-ben. Fotó: JASON SZENES/AFP

A Keystone vezeték Kanada északnyugati részéből az amerikai Oklahoma és Texas államokba szállít kőolajat, ahol üzemanyagot és egyéb olajtermékeket állítanak elő belőle. A vezeték ezelőtti legnagyobb szivárgása 2017-ben történt Dél-Dakota államban, akkor 6500 hordónyi olaj folyt ki. A mostaninál nagyobb szivárgások is történtek már Amerikában, 2013-ban a Tesoro Corp vezetékből Észak-Dakotában 20 600 hordó olaj szivárgott ki, 2010-ben pedig a michigani Enbridge Inc vezeték hibásodott meg, ebből 20 ezer hordó olaj folyt a helyi folyóba. Az eset miatt akkor több száz házból kellett evakuálni a lakosokat.

A szerdai Keystone-szivárgás az amerikai közlekedési minisztérium közlése szerint 2013 óta az ország legsúlyosabb olajszivárgásos balesete. Az efféle balesetek és egyéb következmények miatt a környezetvédők sok éven át hevesen tiltakoztak egy újabb vezeték, az 1900 kilométer hosszúra tervezett Keystone XL vezeték kiépítése ellen. Nyomásgyakorlásuk célba ért, Joe Biden amerikai elnök 2021 januárjában ugyanis véglegesen visszavonta a vezeték megépítésének engedélyét. A Keystone miatt is rengetegen tiltakoztak a 2010-es évek elején, a tüntetők közül több mint ezer embert tartóztattak le. (MTI, Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.