Az ukránok egyre bátrabban támadnak oroszországi célpontokat

külföld
2022 december 12., 18:46

Múlt hétfőn dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret. Az egyik drón Engelsz város közelében, a Volga partján, 630 kilométerre Ukrajnától csapódott be. A másik Moszkvától 200 kilométerre délkeletre robbant, Rjazany város közelében. Mindkét megtámadott repülőtéren az orosz hadsereg nagy hatótávolságú bombázóit tartják, és rendszeresen szállnak fel innen gépek az Ukrajna elleni légicsapásokhoz.

Körülbelül ennyit lehet egész biztosan tudni. Hivatalosan az ukrán kormány nem ismerte el, hogy a drónjaik követték el a támadásokat, bár a New York Times-nak névtelenséget kérő ukrán tisztviselők megerősítették, hogy Kijev a felelős, sőt azt is kiszivárogtatták, hogy a két csapás közül az egyik esetében Oroszország területén működő diverzáns csoport segítette a célzást.

A csapások okozta károkról csak az orosz fél beszámolói állnak rendelkezésre. Azok szerint az Engelsz melletti bázis légvédelme kilőtte a drónt, így annak csupán néhány eleme esett a reptérre, kisebb károkat okozva két bombázóban, illetve életét vesztette három ember, további négy pedig megsebesült.

Az oroszok azt is állítják, hogy nem sokkal a drón érkezése után több mint egy tucat gép szállt fel a repülőtérről, amelyek legalább 70 rakétát lőttek ki ukrán célpontokra, mintegy bizonyítandó, hogy a repülőtér lényegében sértetlen maradt. A rjazanyi reptéren az üzemanyagtároló robbant fel, másról az oroszok nem számoltak be onnan.

Az engelszi légibázis a Maxar Techologies műholdfelvételén, a december 5-i támadás után. A középső fehér gép körül látszik, hogy valami nincs rendben.
photo_camera Az engelszi légibázis a Maxar Techologies műholdfelvételén, a december 5-i támadás után. A középső fehér gép körül látszik, hogy valami nincs rendben. Fotó: Maxar Technologies/AFP

Másnap, az Ukrajnához jóval közelebb lévő kurszki katonai repülőteret érte dróntámadás, 90 kilométerre az ukrán határtól, ott is az üzemanyagtárolót lőtték ki, ahogy ugyanaznap éjjel egy oroszországi dízeltárolót is dróntámadás ért, 80 kilométerre Ukrajnától. Utóbbit már november 30-án is találat érte.

Fordulat?

Bár a Krím területén és a Fekete-tengeren korábban is értek csapások orosz katonai reptereket illetve hadihajókat, a hétfői dróntámadások új szintet jelentenek ebben a háborúban, hiszen ezúttal nagyon mélyen az orosz hátországban, Moszkvától keletre fekvő célpontokat ért támadás.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.