Nagy István: A szankciók miatt megnőtt energiaárak miatt rendkívüli EU-s támogatás kell a gazdáknak

POLITIKA
2022 december 12., 16:58
comments 18

A háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt a gazdáknak rendkívüli uniós támogatásra van szükségük ahhoz, hogy továbbra is szavatolni tudják az élelmezésbiztonságot – közölte Nagy István agrárminiszter.

Nagy a Mezőgazdasági és Halászati Tanács brüsszeli ülése után azt mondta, az uniós agrárminiszterek többsége azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy aktiválja a mezőgazdasági válsághelyzetek kezelésére létrehozott, EU-s szinten 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Az agrárminiszter szerint a háború, és az arra válaszul bevezetett szankciók miatt megnőtt energiaárak olyan szinten növelték meg az élelmiszerek előállítási költségeit, hogy azt a fokozatosan emelkedő termelői árak sem tudják ellensúlyozni. A kialakult válsághelyzet kiváltó oka teljes mértékben független a mezőgazdaságtól, ezért nem várható el a gazdáktól, hogy segítség nélkül, önerőből kezeljék a helyzetet.

„A lehető leghamarabb rendkívüli uniós támogatásra van szükség, hogy a gazdálkodók továbbra is szavatolni tudják az élelmezésbiztonságot” – mondta Nagy, aki reméli, a hétfői vita után az Európai Bizottság meghallja a tagállamok többségének kérését, és a jövő év első hónapjaiban javaslatot tesz a mezőgazdasági tartalék aktiválására, hogy a bajban lévő ágazatokban tevékenykedő gazdák mielőbb segítséghez juthassanak.

Nagy elmondta azt is, hogy a kialakult válsághelyzet leghatékonyabb kezelése azonban az ukrajnai konfliktust lezáró azonnali tűzszünet és a béke megteremtése lenne. Ez stabilizálná az energiapiacokat, csökkentené az alapanyagok árát, és így megoldaná a mezőgazdasági ágazatra is nehezedő kihívásokat, amik az élelmezésbiztonságot, az élelmiszerellátást és az élelmiszer megfizethetőségét is veszélyeztetik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.