Elrendelték a fehérorosz hadsereg déli egységeinek harckészültség-ellenőrzését

háború
2022 december 13., 17:29
comments 8

Fehéroroszország előre be nem jelentett harckészültség-ellenőrzésbe kezdett déli katonai egységeinél Aljakszandr Lukasenka elnök, a fegyveres erők főparancsnoka utasítására - közölte kedden a védelmi minisztérium sajtóosztálya.

Aljakszandr Volfovics, a fehérorosz Biztonsági Tanács titkára a védelmi minisztérium által közzétett videoüzenetben arról beszélt, hogy ilyen ellenőrzéseket gyakorlatilag minden műveleti parancsnokságon végre fognak hajtani, de elsősorban azoknál, amiknek a helyzet elmérgesedése esetében elsőként kellene reagálniuk a fehérorosz határon vagy az ország belsejében.

Valerij Revenka, a védelmi minisztérium nemzetközi katonai együttműködésért felelős részlegének vezetője hangsúlyozta, hogy a harckészültség-ellenőrzés pusztán védelmi jellegű. A minisztérium tájékoztatása szerint a manőver keretében az alakulatok a kijelölt térségekbe történő gyors bevonulást, illetve a hidakon való átkelést gyakorolják a Nyeman és Berezina folyókon.

Fehérorosz katonák hasizomgyakorlatoznak
photo_camera Fehérorosz katonák hasizom-gyakorlatoznak Fotó: VIKTOR DRACHEV/AFP

Fehéroroszország többször kinyilvánította, hogy nem fog részt venni orosz szövetségesének Ukrajna ellen indított hadműveletében, de Alekszandr Lukasenko elnök február 24-én engedélyezte, hogy Oroszország fehérorosz területről betörjön Észak-Ukrajnába, és októberben elrendelte, hogy az orosz erőkkel együtt csapatokat vezényeljenek az ukrán határ közelébe. Valamint az utóbbi időben több olyan katonai tevékenységet végzett, köztük a múlt heti terrorelhárító hadgyakorlatot, ami az ukrán vezetés aggodalmát váltották ki.

photo_camera Fotó: VIKTOR DRACHEV/AFP

Nyugati katonai szakértők szerint a kis létszámú fehérorosz hadseregnek nincs elég ereje és harci tapasztalata ahhoz, hogy döntő változást érjen el a háború menetében, de önmagában az a kockázat, hogy északról beavatkozhat, komoly zavaró tényező Ukrajna számára, ami most a déli és keleti orosz erők elleni harcra összpontosít.

Új külügyminiszter

Lukasenko Szergej Alejiniket nevezte ki a külügyminisztérium élére, a múlt hónapban váratlanul meghalt Uladzimir Makej helyére. Makei halálának okát hivatalosan még mindig nem közölték. (Reuters/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.