Nagyon kevés nyugdíjas jár igazán jól a 15 százalékos nyugdíjemeléssel

gazdaság
2022 december 14., 06:37
comments 11

Mielőtt elment volna a katari focivébére, Orbán Viktor még posztolt egy videót a közösségi médiára arról, ahogy éppen megemeli a nyugdíjakat. Az emelés 15 százalékos, január 1-től érvényes, és Orbán saját szavai szerint ahhoz a célhoz járul hozzá, hogy a kormány megőrizze a nyugdíjak értékét. Kisebb számolgatás után viszont kiderül, hogy erre a 15 százalékos emelés valószínűleg nem elég, az Mfor.hu számításai szerint pedig csak a nyugdíjasok egész kis százalékának jelent majd tényleg érzékelhető életszínvonal-emelkedést. Több mint felük lényegében meg sem fogja érezni, elviszi az egészet az infláció.

link Forrás

Ahhoz, hogy a nyugdíjak megőrizzék az értéküket, követniük kellene az inflációt, ami a legutóbbi adatok szerint éppen 22,5 százalék. Ezt nyilván nem fedi le a 15 százalékos emelés, de az Mfor cikke szerint valószínűleg az egész jövő évre várható inflációt sem, amit 14-17 százalék közé várnak az elemzők.

De mit jelent a 15 százalékos emelés? Az átlagnyugdíj ekkora emeléssel 27 ezer forinttal nő, 206800 forintra havonta. Az átlagot viszont a nyugdíjasok kevesebb mint fele kapja. A 140 ezer forintos medián nyugdíjnál (aminél pont a nyugdíjasok fele kap többet és fele kevesebbet) az emelés 21 ezer forintot jelent. Vagyis

az aláfestő zenével, sűrű brüsszeliszankciózással bejelentett "értékvédő" emelés után a nyugdíjasok felének kevesebb mint 21 ezer forinttal nő majd a nyugdíja. Nyilván minél nagyobb valakinek a nyugdíja, annál többet ér az emelés. Az Mfor szerint 690 ezer forintos nyugdíj kell ahhoz, hogy a 15 százalékos emelés 100 ezer forintos növekedést jelentsen egy hónapban. Az országban nagyjából ötezer ember van, akinek 500 ezer forintnál nagyobb a havi nyugdíja, vagyis vannak, akiknek havonta hat számjeggyel nő majd az összeg a számláján, de elég kevesen.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.