Elon Musk megváltoztatta a Twitter biztonsági szabályait, és gyorsan kitiltotta az ő repülési útvonalait figyelő fiókot

TECH
2022 december 15., 06:37
comments 25

Felfüggesztette szerdán a Twitter azt a fiókot, ami az új tulajdonos, Elon Musk magánrepülőgépének repülési útvonalát figyeli. Később aznap este a fiók, az @ElonJet, Twitteren keresztül megerősítette, hogy újra online van, miután felfüggesztették „a Twitter szabályainak megsértése” miatt.

photo_camera Fotó: ADRIEN FILLON/Hans Lucas via AFP

Egy órával később megint bannolták a fiókot. Musk gyorsan módosította a felhasználási feltételeket, belekerült, hogy senki aktuális tartózkodási helyének megosztása nem megengedett.

A fiókot Jack Sweeney, egy floridai egyetemista működteti, aki hasonló, más hírességek repülőgépeit nyomon követő „bot” fiókokat üzemeltetett. Az @Elonjet fiók felfüggesztése után órákkal még mindig éltek Sweeney más, Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg és különböző orosz oligarchák által használt magánrepülőgépeket nyomon követő fiókjai a felületen. Később azonban a Twitter mindegyiket felfüggesztette, beleértve Sweeney személyes fiókját is.

November 7-én, nem sokkal azután, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolta a Twittert, Musk ezt tweetele: „A szólásszabadság iránti elkötelezettségem még arra is kiterjed, hogy nem tiltom le a repülőgépemet követő fiókot, még akkor sem, ha ez közvetlen személyes biztonsági kockázatot jelent.”

photo_camera Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Amikor Musk felfedezte a @Elonjet fiókot az év elején, megkérte Sweeneyt, hogy törölje azt.„Le tudod ezt szedni? Biztonsági kockázatot jelent” - írta Sweeneynek, hozzátéve: „Nem tetszik a gondolat, hogy egy őrült lelő”. Aztán Musk felajánlott 5 ezer dollárt a fiúnak, hogy törölje a fiókot.

Sweeney válaszolt: „Van rá esély, hogy ezt 50 ezer dollárra emeljük? Ez nagyszerű támogatás lenne a főiskolán, és esetleg lehetővé tenné, hogy autót vegyek, talán még egy Tesla Model 3-at is.” Musk, az elektromos autókat gyártó Tesla tulajdonosa nem fizetett, és a végén a fiút is kitiltották.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.