274 millióért vett műtárgyakat az utoljára 2019-ben összeült Corvin-lánc Testület

PÉNZ
2022 december 16., 05:34

Bár a kormány az EU felé tett vállalásai között igyekszik csökkenteni az egyszereplős közbeszerzések számát, pont most zárult le egy ilyen. Állítása szerint kényszerűségből hirdetett meg győztesnek egyetlen meghívott ajánlattevőt a Corvin-lánc Testület, így tőle szerez be 72 darab műtárgyat, hogy teljesen „historikus környezetben” találkozhassanak a nemrég elkészült, 4,7 milliárdért felújított székházukban – írja a hvg.hu.

A Róheim-villa
photo_camera A Róheim-villa Fotó: Balaton József/MTI/MTVA

A Pintér Aukciósház Kft.-től mint egyetlen ajánlattevőtől beszerzett műtárgyak értéke nettó 274,45 millió forint. A Horthy-érából felélesztett Corvin-lánc kitüntetést adományozó testület eljárása egyébként meghívásos közbeszerzés volt, a három ajánlattevő helyett pedig végül csak egyet hívtak meg. Azt maga az ajánlatkérő testület is elismerte, hogy a helyzet speciális, de azzal magyarázta az egyszereplős versenyt, hogy „nem létezik reális alternatíva beszerzési igényének kielégítésére, és a verseny hiánya nem annak a következménye, hogy a közbeszerzés tárgya a versenyt indokolatlanul szűkítő módon került meghatározásra.”

A testületnek konkrét elképzelései voltak a székházaként használt, századfordulós Róheim-villa belső díszítésére. Már az ajánlati felhívásban is jelezték, az eljárás célja, a „villa beltereinek olyan műtárgyakkal, műalkotásokkal való berendezése, melyek igazodnak a historikus környezethez”.

Az összesen 274,45 milliós összegű 72 műtárgy között 47 festmény, 7 szobor, 5 állóóra, 11 dísztárgy és 2 tükör van. A listában van Mednyászky László Hegyes táj című festménye 1900 körülről, Kelety Gusztáv Vadlesen című festménye 1894-ből, Ligeti Antal három olajfestménye is, valamint Czóbel Bélától a Csendélet sárga kosárral is az 1930-as évekből.

Az épületet egyébként ingyen kapta az államtól a Horthy Miklós alapította, majd az Orbán-kormány által újjáélesztett Corvin-lánc odaítélését egyengető testület.