Felvásárolja a Mol az Alteót

gazdaság
2022 december 17., 09:18
comments 15

A Mol kizárólagos tulajdonában álló MOL RES Investments Zrt. szindikátusi és összehangoltsági szerződéseket írt alá a Diófa Alapkezelő Zrt. által kezelt Főnix Magántőkealappal és az Indotek-Investments Zrt. által kezelt Riverland Magántőkealappal a Budapesti Értéktőzsde 2022. december 16-i kereskedési napjának zárását követően. A felek célja, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo Nyrt. felett - vette észre a Portfolio a BÉT honlapján.

Az Alteo egy tőzsdén jegyzett, széles portfólióval rendelkező magyar társaság, amely portfólió magában foglal 69 MW megújuló, főként szél és napenergia termelő kapacitást. Ezen felül, a hagyományos áram és hőtermelés is jelentős részesedéssel bír az Alteo üzleti tevékenységében.
Továbbá, az Alteo üzemeltetési és karbantartási szolgáltatásokat is nyújt ipari erőműveknek, valamint aktív az energiakereskedelem, a hulladékkezelés és az e-mobilitás területén is

- áll a közleményben.

Az Alteo eddigi tulajdonosi szerkezete:

  1. 61,56% Wallis Asset Management Zrt. és leányvállalatai
  2. 5,81% ALTEO MRP Szervezet
  3. 32,63% közkézhányad

A Wallis Veres Tibor érdekeltsége, 2021-ben 13,7 milliárd forint forgalom mellett 6,2 milliárd forint profittal zártak. Idén a harmadik negyedévben a cég árbevétele meghaladta a 24 milliárd forintot, az EBITDA szintjén 4,5 milliárd forintos eredményt könyvelt el, nettó profitja pedig 3,1 milliárd forintot tett ki. Az Alteo részvényeinek árfolyama idén több mint 50 százalékot emelkedett, pénteken 3300 forinton zárt a papír, ennél az ajánlott ár alacsonyabb.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója és Orbán Viktor
photo_camera Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

A közlemény szerint a felek a következő lépéseket tették annak érdekében, hogy többségi befolyást és közös irányítást szerezzenek az Alteo-ban:

  1. Minden összehangoltan eljáró fél külön-külön részvény adásvételi szerződéseket írt alá az Alteo többségi tulajdonosával, a Wallis Asset Management Zrt.-vel az Alteo alaptőkéjéből 3,330%-os, összességében pedig 9,990%-os részesedést megtestesítő törzsrészvények megvásárlására. A részvény adásvételi szerződés szerinti vételár részvényenként 2872 forint. A tranzakció lezárására rövid időn belül, a részvény adásvételi szerződés megkötését követő időszakban kerülhet sor.
  2. Annak érdekében, hogy az összehangoltan eljáró felek megszerezzék a jelenleg a Wallis AM tulajdonában álló teljes, 61,557%-ot kitevő Alteo részvénycsomagot, az összehangoltan eljáró felek ezt követően egy további részvény adásvételi szerződést is aláírtak a Wallis AM-mel, a Wallis AM tulajdonában álló további 51,567%-os részesedést megtestesítő Alteo törzsrészvények megvásárlására, amely egyenlő részben kerül majd elosztásra az összehangoltan eljáró felek között. A részvény adásvételi szerződés szerinti vételár részvényenként 2872 forint.

A tranzakció zárási feltételei a kötelező nyilvános vételi ajánlatnak az MNB általi jóváhagyása, valamint a szükséges MEKH és a GVH engedélyek megszerzése.

A Mol mellett az ügyletben résztvevő Diófa Alapkezelő Zrt.-t áprilisban vásárolta meg Tiborcz István, a kormányfő veje. Az Indotek-Investments pedig Jellinek Dániel milliárdos üzletember érdekeltsége.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.