Svédország nem adja ki a török újságírót, akit Törökország a NATO-hoz való csatlakozás feltételének szabott

külföld
2022 december 19., 18:57

A svéd legfelsőbb bíróság blokkolta Bülent Keneş, török újságíró kiadatását, amely Ankara kulcsfontosságú követelése volt Stockholm NATO-tagságának ratifikálására.

A bíróság hétfőn azt mondta, hogy „több akadály” volt a Zaman nevű napilap egykori főszerkesztőjének kiadatásában, akit Törökország azzal vádol, hogy részt vett egy 2016-os kísérletben, ami Erdogan megbuktatására irányult.

A bíróság szerint ugyanis a Kenes elleni vádak egy része nem számít bűncselekménynek Svédországban, ami az ügy politikai természetével és menekültstátuszával együtt lehetetlenné tette a kiadatást. Hozzátették, hogy azért sem adhatták ki az újságírót, mert fenn áll annak a veszélye, hogy Kenes üldözötté válik majd Törökországban a politikai nézetei miatt.

A svéd törvények szerint ha legfelsőbb bíróság kimondja akadályai vannak a kiadatásnak, akkor a kormány nem dönthet másképp.

„A svéd kormánynak követnie kell a svéd és a nemzetközi jogot a kiadatási ügyekben, amit a háromoldalú megállapodás is rögzít” - mondta a svéd külügyminisztérium.

Kenes az egyetlen személy, akit Erdogan név szerint azonosított az a több tucat ember közül, akiket Ankara ki akar kérni Svédország NATO-tagságának jóváhagyásáért cserébe. Törökországon kívül Magyarország is húzza az időt, hogy ratifikálhassák Svédország és Finnország NATO tagságát, de Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy 2023 első parlamenti ülésén szavazni fognak a két ország tagsági kérelméről. (Guardian)