Orbán bejelentette, hogy mikor szavaz az Országgyűlés a finnek és svédek NATO-csatlakozási kérelméről

POLITIKA
2022 november 24., 14:06
comments 45

2023 első parlamenti ülésén szavaznak Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról – jelentette be Orbán Viktor csütörtök délután Kassán, a V4-csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: szerinte Magyarország miatt egy percet sem veszített a két ország.

photo_camera Orbán Viktor Fotó: Németh Dániel/444

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő vasárnap azt mondta, a találkozón Lengyelország Szlovákia és Csehország oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

A NATO 30 tagjából 28 már aláírta a szerződéseket: Magyarország mellett csak Törökország nem ratifikálta még a két észak-európai ország csatlakozási kérelmét. A Szabad Európa kedden arról írt, hogy a parlament utolsó ülésnapján, azaz december 7-én szavazhatnak a két kérelemről, bár ennek az üléstervben nem volt nyoma.

Októberben az MSZP próbálta napirendre venni azt a két törvényjavaslatot, ami megadta volna Svédországnak és Finnországnak a parlamenti támogatást a NATO-csatlakozáshoz, de akkor azt Kövér László házelnök saját hatáskörben elutasította, és amikor az MSZP nyílt szavazást kért a javaslatról, azt a Fidesz-KDNP-s többség többször is leszavazta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.