„Fogytán az erőm” – üzente a NASA Mars-szondája

TUDOMÁNY
2022 december 20., 9:08
comments 4

Talán utolsó üzenetét küldte a NASA Mars-szondája, az InSight. "Fogytán az erőm, talán ez az utolsó kép, amit még el tudok küldeni. De ne sírjatok értem, ittlétem termékeny és békés is volt egyben. Ha még kapcsolatban tudok maradni a küldetésemet irányító csapattal, kapcsolatban maradunk. De most kilépek, köszönöm, hogy velem tartottatok" - olvasható a tán utolsó üzenet a szonda Twitterén.

A Marson jelenleg nagy homokvihar dúl, és a NASA már novemberben arra figyelmeztetett, hogy ez véget vethet az InSight küldetésének. A szonda napelemekből nyeri az energiáját, ezeket ellepte a por, így egyre kevesebb áramhoz jut.

Az InSight szonda 2018 novemberében landolt a Marson, ahol kőzetmintákat és szeizmográfos adatokat gyűjtött. Küldetése négy éve alatt több mint 1300 szeizmikus eseményt rögzített. Adatai segítettek feltárni a Mars kőzetlemezeinek belső rétegeit, folyékony magvát, emellett adatokat gyűjtött a marsi időjárásról is.

A NASA egyelőre hivatalosan még nem jelentette be a küldetés végét, azt csak akkor teszik majd meg, ha az InSight már két bejelentkezést is elmulaszt. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt