„Fogytán az erőm” – üzente a NASA Mars-szondája

TUDOMÁNY
2022 december 20., 09:08
comments 4

Talán utolsó üzenetét küldte a NASA Mars-szondája, az InSight. "Fogytán az erőm, talán ez az utolsó kép, amit még el tudok küldeni. De ne sírjatok értem, ittlétem termékeny és békés is volt egyben. Ha még kapcsolatban tudok maradni a küldetésemet irányító csapattal, kapcsolatban maradunk. De most kilépek, köszönöm, hogy velem tartottatok" - olvasható a tán utolsó üzenet a szonda Twitterén.

link Forrás

A Marson jelenleg nagy homokvihar dúl, és a NASA már novemberben arra figyelmeztetett, hogy ez véget vethet az InSight küldetésének. A szonda napelemekből nyeri az energiáját, ezeket ellepte a por, így egyre kevesebb áramhoz jut.

Az InSight szonda 2018 novemberében landolt a Marson, ahol kőzetmintákat és szeizmográfos adatokat gyűjtött. Küldetése négy éve alatt több mint 1300 szeizmikus eseményt rögzített. Adatai segítettek feltárni a Mars kőzetlemezeinek belső rétegeit, folyékony magvát, emellett adatokat gyűjtött a marsi időjárásról is.

A NASA egyelőre hivatalosan még nem jelentette be a küldetés végét, azt csak akkor teszik majd meg, ha az InSight már két bejelentkezést is elmulaszt. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.