Egy a rasszizmusról szóló esszé írására köteleztek egy férfit az általa elkövetett gyűlölet-bűncselekmény miatt

külföld
2022 december 21., 07:31

Jarl Rockhill áprilisban egy rasszista képeket ábrázoló matricát ragasztott ki az Oregon állambeli Portlandben működő bevándorlók és menekültek közösségi szervezetének kerítésén. A biztonsági kamerák felvételei alapján azonosították a férfit, akiről kiderült, hogy egy portlandi neonáci csoport tagja. Amikor májusban letartóztatták, a rendőrség fegyvereket és egy náci zászlót is talált otthonában.

photo_camera Fotó: Portland Police Bureau

Rockhill november végén vallotta magát bűnösnek gyűlölet-bűncselekmény vádjában, büntetésül pedig nem börtönt vagy pénzbüntetést, hanem házi feladatot. A bíró elrendelte, hogy Rockhill olvasson el egy könyvet, amely az Egyesült Államokban tapasztalható rasszizmust tárgyalja, illetve nézzen meg egy dokumentumfilmet a rohingya muszlimok mianmari népirtásáról, majd írjon ezekről két 750 illetve 500 szavas fogalmazást.

Rockhill november 30-án fogadta el a vádalkut, amely szerint a házi feladat mellett két év próbaidőt kapott, illetve 50 óra közmunkára ítélték és egy bocsánatkérő levél megírására.

Randall Blazak szociológiaprofesszor a Washington Postnak azt mondta, a börtönbüntetés sok esetben radikalizálhatja az egyes elkövetőket, mert „a börtönben tárt karokkal várják az embereket a gyűlöletcsoportok”. Úgy fogalmazott, hogy „ha valóban a közösségnek okozott károk csökkentésében vagyunk érdekeltek, akkor néha eléggé visszás dolog egy alacsonyabb szintű gyűlölet-bűncselekményt elkövető személyt börtönbe küldeni, ahol komoly gyűlöletkeltővé válik”. (Washington Post)