Hárman meghaltak a heves havazás miatt Japánban

külföld
2022 december 21., 08:14

Már három halálos áldozata van a hétvégén kezdődött heves havazásnak Japán északnyugati részén. A hó miatt százak rekedtek autójukban az utakon, a vonatközlekedés akadozik, és háztartások ezreiben nincs áram.

photo_camera Fotó: KOJI ITO/The Yomiuri Shimbun via AFP

Japán északi part menti területein vasárnap óta tart a havazás, Niigata, Jamagata és Aomori prefektúrában helyenként már két méternél is több hó hullott.

Niigata autópályáin a hosszú órákra a hóban rekedt több száz autó és áruszállító kamion kiszabadításában a védelmi erők is segítettek, az autóikban rekedteknek helyi önkéntesek segítettek étellel és itallal.

Miután az időjárás jobbra fordult, kedden az útelzárásokat is fel lehetett oldani az érintett területeken, de a meteorológusok a hétvégére újabb hóvihart ígérnek a régióban.

A japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium adatai szerint több mint tízezer háztartás maradt áram nélkül, a legtöbb Niigata prefektúrában, ahol még szerdán reggel sem volt áram, és az elzárt utak miatt a boltokba sem tudtak árut szállítani.

A katasztrófavédelem három halálesetről és tíz sérültről számolt be. Egy 85 éves ember Kasivazakiban hólapátolás közben halt meg, Hokkaidóban egy 63 éves nő halt meg, amikor megpróbált kijutni a hóból, de két teherautó közé szorult, Akitában pedig egy 73 éves férfi halt meg, amikor lezuhant a tetőről, ahonnan megpróbálta letakarítani a havat. (MTI)