Népszava: kevesebb a karácsonyi adomány, több a rászoruló

társadalom
2022 december 21., 06:39

Csaknem 20 százalékkal csökkent a felajánlott adományok mennyisége a tavalyihoz képest a különböző karitatív szervezetek gyűjtésein. Ezzel párhuzamosan a segítséget kérők száma jelentősen nőtt – derült ki a Népszava körkérdéséből. Ennek egyik fő oka az infláció és a válság, mert nem feltétlenül az adományozási szándék csökkent, sokkal inkább az adományozók lehetőségei szűkültek be.

A Baptista Szeretetszolgálat tapasztalatai arról árulkodnak, hogy csökkentek az adományok idén. A rászorulóknak gyűjtött cipősdoboz akciójuknál kiderült, hogy jelentős különbség alakult ki a főváros és a vidék között. Budapesten nem vagy csak alig csökkent az adományozási hajlandóság, míg vidéken drasztikusat esett. Bögös Edit, a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa a Népszavának elárulta, idén örülnek, ha 35 ezernyi cipősdoboz összejön, míg a korábbi években 50 ezer körül volt ez a szám.

Nemcsak a dobozok száma kevesebb, a segítséget kérők aránya is ugrásszerűen megnőtt. Míg tavaly körülbelül 70 ezer ember igényelt adományt, idén ez a szám már 110 ezer, ami azt jelenti, hogy most olyanok is kérnek, akik eddig adtak. Mégis az a legmegdöbbentőbb, hogy egy fővárosi iskola tanítónője is felkeresett minket, hogy segítséget kérjen. Idén már nem tudta maga megoldani, hogy meglepje a halmozottan nehéz helyzetben élő gyerekeket. 17 éve dolgozom ezen a területen, vidéken nem egy alkalommal láttam hasonlót, de Budapesten még sosem

– árulta el.

Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője szintén arról számolt be, hogy körülbelül 15 százalékos visszaesést tapasztaltak a tartós élelmiszerek gyűjtése során. Az „Adni Öröm” akciójuk esetében az önkénteseink 143 üzletben arra kérik a vásárlókat, hogy tartós élelmiszerekkel segítsék a rászorulókat.

photo_camera Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

"Tavaly 188 tonnát gyűjtöttünk, idén 97 tonnánál tartottunk a hat napos akció negyedik napján. A háború kirobbanása után volt már egy óriási adományozási hullám, sokan megmozdultak, segítettek, ám azt tapasztaljuk, hogy az év végére kicsit elfáradtak az emberek. Továbbá az infláció, a rezsinövekedés is egész biztos jelentősen visszafogja a felajánlható mennyiséget" - mondta Romhányi a Népszava cikkében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.