A közintézményeknek is olcsóbb lesz a gáz- és villamosenergia ára Szlovéniában

energia
2022 december 22., 14:54

Szlovéniában a kormányülésen elfogadták azt a rendeletet, ami január 1-től korlátozza a közintézményeknek és az önkormányzatoknak értékesített gáz- és villamosenergia árát, illetve döntöttek a minimálbér emeléséről is – közölte a szlovén köztévé.

Tina Sersen, az infrastrukturális minisztérium államtitkára a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta: a gázárszabályozás nem vonatkozik azokra a felhasználókra, akik már korábban hatósági áras szolgáltatásokat vettek igénybe.

A rendelet szerint a villamosenergia legmagasabb nappali kiskereskedelmi ára 207 euró, az éjszakaié 148,5 euró lesz megawattóránként, egységes tarifa esetén pedig 186 euró. A földgáz maximális kiskereskedelmi ára 95 euró megawattóránként.

A szolgáltatók nem függeszthetik fel a szolgáltatásokat, és kérésre ajánlatot kell tenniük az ügyfeleknek, ezek pedig nem tartalmazhatnak olyan feltételeket, amiket nem szabtak meg már 2021-ben.

photo_camera Illusztráció: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

A kormány arról is határozott, hogy 2023-ban legalább nettó 100 euróval növeli a minimálbért.

Luka Mesec munkaügyi miniszter elmondta: a minimálbér emelése azért fontos, „mert az infláció egyértelműen nem mindenkit érintett egyformán”.

Az éves infláció a legfrissebb statisztikai adatok szerint elérte a 10 százalékot, de az élelmiszerek és az energiaárak 19 százalékkal drágultak – közölte Mesec, aki szerint a pénzromlás leginkább a szegényebb háztartásokat érintette.

A emeléssel a minimálbér jövőre 870-900 euró közötti összeget tesz majd ki Szlovéniában.

A ljubljanai kormány csütörtöki ülésén 170 millió euróval feltőkésítette az állami tulajdonú villamosenergia-átviteli vállalatot (ELES) is, hogy a nemzeti hálózatüzemeltető zökkenőmentesen bonyolíthassa le a 2023-ban felmerülő hálózati veszteségek fedezésére irányuló villamosenergia-vásárlásokat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.