A holland király is bocsánatot kért az ország szerepéért a gyarmati idők rabszolga-kereskedelmében

külföld
2022 december 25., 19:34
comments 6

Vilmos Sándor holland király is csatlakozott Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, aki a hét elején a holland állam nevében bocsánatot kért országának a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért és annak a rabszolgák leszármazottjaira gyakorolt hatásaiért.

A király a karácsonyi beszédében azt mondta, a királyság egykori gyarmatain kegyetlenül bántak az emberekkel, de ezért a ma élő emberek közül már senki sem tehető felelőssé. „Mindazonáltal megteremtjük a közös jövő alapját azzal, hogy őszintén szembesülünk közös múltunkkal és elismerjük az emberiesség elleni bűncselekményt megtestesítő rabszolgaságot” – mondta Vilmos Sándor.

Vilmos Sándor holland király egy mezőgazdasági telepen november 8-án.
photo_camera Vilmos Sándor holland király egy mezőgazdasági telepen november 8-án. Fotó: PATRICK VAN KATWIJK/AFP

Rutte hétfőn ünnepélyes beszédet mondott a hágai nemzeti levéltárban, ahol „emberiesség elleni bűncselekményként” említette a rabszolgaságot. A holland társadalomnak ennek fényében kell alakítania gondolkodásmódját az ország történelmével kapcsolatban – mondta.

A holland birodalomnak a világ szinte minden pontján (Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, az indiai szubkontinensen és a karibi térségben is) voltak gyarmatai. A Holland Nyugat-indiai és a Kelet-indiai Társaság rabszolga-kereskedelme jelentősen hozzájárult az ország gazdasági világhatalmi státuszához a 17. században. Becslések szerint kb. 600 ezer ember kerülhetett rabszolgasorra a holland uralom alatt. Hollandia az egyik utolsó európai országként, 1863. július elsején tiltotta meg a rabszolgaságot.

A hágai vezetés most aktívan együtt akar működni az egykori rabszolgák leszármazottjaival a múltbéli szenvedések feldolgozásán. 2023-at ezért emlékévvé nyilvánították. Vilmos Sándor szerint a holland királyi ház aktívan részt kíván venni a folyamatban, fellépve a hátrányos megkülönböztetés, kizsákmányolás és igazságtalanság mai megnyilvánulási formáival szemben is. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.