Szexmunka volt, van és lesz, de biztonságosabb ettől még lehet

SZEX
2023 január 02., 05:19
comments 3
  • A szexmunkások többnyire kiszolgáltatottabb társadalmi csoportok tagjai. Közülük is azok vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, akik nem tehetik meg, hogy lépést tartsanak az egyre növekvő kiadásokkal. Az egymást érő gazdasági válságok miatt azonban egyre többen fordulhatnak a szexmunka felé.
  • Szexmunkát végezni legális Magyarországon, de az elavult és értelmetlen szabályozásnak nagyon kevesen tudnak megfelelni – mondják a jogvédők.
  • Legalitás ide vagy oda: a szexmunka létezik, és amíg van rá kereslet, valószínűleg létezni is fog. A nem könnyű kérdés az, hogyan lehetne kevésbé kizsákmányoló. Megnéztük, hogyan érinti a válság a szexmunkásokat, és miért számíthat egyre inkább luxusnak a biztonság.
photo_camera Fotó: Ivan Belokon / Unsplash

A szexmunka elméletben is megosztó kérdés, a valóságába pedig ritkán látunk bele. Akik támogatják a szexmunkát, a nők önrendelkezési jogát és döntési képességét hozzák fel érvként. Akik ellenzik, azt mondják, hogy szexmunkát nem lehet kizsákmányolás nélkül, szabad akaratból végezni, és aki igénybe veszi a szolgáltatást, cinkos a nők kihasználásában. Aztán vannak, akik elfogadják, hogy szexmunka márpedig van – és inkább az áldozatok megsegítésére koncentrálnak, például arra, hogy minél többen ismerjék a jogaikat. Abban viszont sokan egyetértenek, hogy biztonságosabb lehetne a szexmunkások élete, ha nem kellene titkolózniuk.

A magyar jogban szexmunkásnak számít mindenki, aki pénzért szexuális szolgáltatást nyújt: szexmunkások a go-go táncosok, az eszkort nők és férfiak, a dominák, a peep-show-k alkalmazottjai, a telefonszex-operátorok, az utcai szexmunkások, az erotikus modellek és a pornófilmszínészek is. A szexmunka 1999-ig számított szabálysértésnek Magyarországon; ma a szexuális szolgáltatás legálisan, vállalkozási formában végezhető. Egy szexmunkás – optimális esetben – tehát

ugyanolyan egyéni vállalkozó lehetne, mint bárki más,és ebben az értelemben ugyanolyan szolgáltatást nyújt, mint egy fodrász, egy kutyakozmetikus vagy egy gázszerelő. A többi vállalkozóhoz hasonlóan a tevékenységüket legálisan végző szexmunkásoknak is egyre nagyobb kiadásokkal kell megbirkózniuk, ha nem akarnak feketén dolgozni.

Ráadásul ahogy nő a válság, egyre többen fordulhatnak a szexmunka felé: a Financial Times friss riportja szerint Angliában egyre többen kezdenek ezzel foglalkozni, vagy térnek vissza hozzá az emelkedő számlák és az infláció miatt. Ez növelheti a kiszolgáltatottságot, hacsak nincs olyan átlátható szabályozás, ami védőháló lehet a szexmunkásoknak.

A lakhatási válság a szexmunkásokat is érinti

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.