Protestáns temetőt rongáltak Jeruzsálemben

külföld
2023 január 04., 15:48

Vandál támadás érte a Sion-hegyi protestáns temetőt vasárnap, írja a BBC. Az elkövetők több mint 30 sírt rongáltak meg, kereszteket és sírköveket is széttörtek a történelmi jelentőségű temetőben, ami az anglikán egyház tulajdona.

link Forrás

A rongálással zsidó vallási fanatikusokat vádolnak, az esetről készült biztonsági felvételeken két fiatal férfi látható. A felvételen mind a ketten kipát és cicitet, azaz szemlélőrojtot viselnek, amelyek alapján arra lehet következtetni, hogy az elkövetők vallásos zsidók. A jeruzsálemi rendőrség jelenleg nyomozást végez, hogy megállapítsa, mi történt pontosan.

A jeruzsálemi brit konzulátus egy Twitter-bejegyzésben azt írta, hogy a rongálás a “keresztények és ingatlanjaik elleni támadássorozat” része, ami Jeruzsálem Óvárosának közelében zajlik, és hogy “a vallásilag motivált támadások elkövetőit felelősségre kell vonni”.

Az izraeli külügyminisztérium szintén elutasította a temetőben történt vandalizmust. “Ez az erkölcstelen tett támadást jelent a vallásosság ellen”, az elkövetőket bíróság elé kell állítani, írta a külügyminisztérium a twitteren.

“Azt figyeltük meg, hogy egyre gyakoribb a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmény” - mondta Hosam Naoum, Jeruzsálem anglikán érseke. Szerinte az utóbbi időben megnövekedett a keresztények elleni támadások száma a szent helyeiken. Egyre több kirekesztést és szegregációt tapasztalnak, ez az, ami igazán szomorúságot okoz számukra Jeruzsálemben, mondta Naoum érsek.

A Sion-hegyi protestáns temetőt 1848-ban nyitották meg Samuel Gobat, Jeruzsálem második anglikán érseke által vásárolt földön. Ma evangélikus (luteránus) és anglikán keresztény közösségek viselik gondját a temetőnek. A temetőt kilenc éve hasonló vandál támadás érte.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.