Az európai gáztartalékok nőnek, a magyar továbbra is csökken karácsony óta

gazdaság
2023 január 05., 11:10
comments 6

Hétfőig sorozatban ötödik napja nőttek az európai gáztartalékok, ezzel 83,5 százalékon állnak, viszont a magyar gáztárolók töltöttsége a december 31-i állás szerint csak 47,65 százalék, írja elemzésében a G7. Nagyjából karácsony óta több gáz kerül az európai országok tárolóiba, mint amennyi kivesznek belőlük, ez az oka a növekedésnek.

A Maria Energy LNG-tartályhajó a Höegh Esperanza úszó terminál mellett horgonyoz a németországi Wilhelmshavenben 2023. január 3-án. A nyugat-európai országok cseppfolyósított földgázzal váltották ki az orosz vezetékes gázt.
photo_camera A Maria Energy LNG-tartályhajó a Höegh Esperanza úszó terminál mellett horgonyoz a németországi Wilhelmshavenben 2023. január 3-án. A nyugat-európai országok cseppfolyósított földgázzal váltották ki az orosz vezetékes gázt. Fotó: Sina Schuldt/MTI/MTVA

Az évet gázfelhasználás szempontjából két részre szokták osztani:

  • a betárolási időszakban a fogyasztásnál több importált és kitermelt gáz kerül a tárolókba;
  • az év hideg időszakában pedig nagyobb a fogyasztás, mint a termelés és az import, a hiányzó mennyiséget a tárolókból pótolják ki.

Az európai gáztárolók töltöttsége november óta folyamatosan csökkent a hideg beköszöntével, ez karácsonyig tartott, viszont onnantól a tartalék trendszerűen lassú növekedésnek indult, ami rendkívül szokatlan az évnek ebben az időszakában, írja az elemzés.

Az előző évekhez képest idén a szokottnál sokkal korábban, már márciusban elkezdték feltölteni az európai tárolókat a háború miatt. A háború kirobbanása után tavasszal a cél a 80 százalékos töltöttség elérése volt, amit már augusztus végére elértek.

Az összeurópai gáztartalék növekedésével szemben a magyar tárolók töltöttsége ebben az év végi időszakban is csökkent. Itt fontos szempont, hogy a magyar tárolókban lévő földgáz nem feltétlenül magyar tulajdon, hanem a gáztárolókat bérlő kereskedőké. A kereskedők messze nem biztos, hogy Magyarországon adják el a tárolókban raktározott gázt, a gáz exportja értelemszerűen csökkenti az itthon tárolt gáz mennyiségét, írja a gazdasági lap.

Elemzésében három fontos tényezőt nevez meg a G7, ami a kiemelkedően magas összeurópai töltöttség mögött áll:

  • az enyhébb tél és a már régebben elfogadott takarékossági intézkedések miatt a földgázra kisebb a lakossági kereslet, az állami intézmények is kevesebbet fogyasztanak;
  • sok európai országban jelenleg csúszik recesszióba a gazdaság, a lassulás hozzájárul a kisebb összfogyasztáshoz;
  • az országok sikeresen pörgették fel az orosz energiaimport alternatíváit, mind máshonnan érkező vezetékes import, mind cseppfolyósított földgáz (LNG) importjának növelésével.


Az elemzés további megállapításait itt lehet olvasni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.