Egy törpeállam és az örök semleges is bekerült idén az ENSZ BT-be

külföld
2023 január 05., 13:01
comments 1
Vanessa Frazier, Málta állandó ENSZ-képviselője országa zászlajával pózol a Biztonsági Tanácsban a következő két évben tag nem állandó tagállamok képviselőinek beiktatási ceremóniáján az ENSZ New York-i központjában.
photo_camera Vanessa Frazier, Málta állandó ENSZ-képviselője országa zászlajával pózol a Biztonsági Tanácsban a következő két évben tag nem állandó tagállamok képviselőinek beiktatási ceremóniáján az ENSZ New York-i központjában. Fotó: Lev Radin/Lev Radin/Sipa USA via Reuters C

A következő két évben Málta, az Európai Unió legkisebb és Svájc, a világ legsemlegesebb országa túlméretezett szerepet fog játszani a világ történéseiben, ugyanis a két nemzet megkezdi nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), az ENSZ talán legfontosabb szervében, írja a Euronews.

link Forrás

Svájcnak várhatóan félre kell tennie hagyományos semlegességét, és meg kell majd hoznia kifejezetten nem-semleges döntéseket is, habár már találtak megoldást erre a problémájukra. Svájc - amely csak 2002-ben lett az ENSZ tagja - azt állítja, hogy a négy fő prioritásuk, amíg a Biztonsági Tanácsban vannak, a fenntartható béke elősegítése, a civilek védelme, a szervezet hatékonyságának növelése és a klímaváltozás kezelése.

A héten a svájci médiában az egyik fő téma a BT-tagság volt. Az ország függetlenségével kapcsolatos aggodalmak inkább Svájcban számítanak kérdésnek, nem pedig külföldön, mondta Richard Gowan a New-York-i International Crisis Group ENSZ szakértője.

Pascale Christine Baeriswyl, Svájc állandó ENSZ-képviselője az új BT-tagok beiktatásán.
photo_camera Pascale Christine Baeriswyl, Svájc állandó ENSZ-képviselője az új BT-tagok beiktatásán. Fotó: Lev Radin/Lev Radin/Sipa USA via Reuters C

Svájcnak elnökölnie kell az észak-koreai szankciós bizottságban, míg Máltának az Iránnal kapcsolatos diplomáciai ügyeket kell felügyelnie majd, ugyanis ezeket a posztokat korábban is az ENSZ BT-ben nem állandó tag európai országok, Írország és Belgium töltötték be.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.