Színjátéknak tartják az egynapos vizsgálatot a Tesco F&F ruháit előállító thaiföldi gyárában

külföld
2023 január 05., 18:12
comments 1

Álvizsgálat lefolytatásával vádolják a thai rendőrséget, amely a Tesco F&F ruháit korábban előállító gyárban kérdezett munkásokat. A VK Garment (VKG) gyár egykori munkásai embertelen munkakörülményekről és 99 órás munkahetekről számoltak be korábban. A rendőrség azonban egy napnyi vizsgálat alatt arra jutott, hogy minden rendben van a gyárban.

A thai rendőrök december 28-án 114 interjút készítettek a gyár egykori munkavállalóival. A munkások azonban azt mondták a Guardiannek, hogy a vizsgálat csak színjáték lehetett. Egy férfi például látta, ahogy a kérdezőbiztos kitörli a válaszát, melyben az illegálisan alacsony bérekről beszélt.

A Tescót az Egyesült Királyságban perlik, mert thaiföldi beszállítója, a VKG embertelen körülmények között dolgoztatta munkásait. A keresetet 130 egykori munkás és egy 7 éves kislány adta be, akit megerőszakoltak, miközben az édesanyja késő estig túlórázott a gyárban.

Az egykori munkásokat képviselő ügyvéd azt mondta, a vizsgálat lebonyolításának módja egy újabb bizonyíték arra, hogy a burmai vendégmunkások nem számíthatnak méltányos igazságszolgáltatásra Thaiföldtől. Oliver Holland hozzátette, hogy a Tescónak kötelessége lenne kompenzálni a dolgozókat az őket ért sérelmekért.

A ruhagyár igazgatója azt nyilatkozta, hogy ők semmilyen törvényt sem szegtek meg, és végig biztonságos munkakörnyezetet biztosítottak a dolgozóiknak. Az ügyről beszámoló Guardian-cikkeket pedig mendemondáknak nevezte.

(via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.