Megerőszakoltak egy hétéves kislányt a Tesco F&F ruháit előállító gyárában Thaiföldön

külföld
2022 december 19., 17:55

Megerőszakoltak egy hétéves kislányt Thaiföldön a Tesco ruhákat gyártó üzemének szálláshelyén, miközben a kislány édesanyja éjszaka F&F farmert varrt éppen.

Az édesanya fizetetlen túlórában dolgozott még este 10-kor, majd arra érte haza, hogy a lánya véresen fekszik, mert egy kollégája megerőszakolta. A kislány húgával aludt a szobában, amikor egy 19 éves szomszéd szobában lakó férfi könnyedén bejutott, mivel a szobákat még plafonig sem érő vékony falak és lepedők választották el. Az édesanya elmondása szerint mindig aggódott amiatt, hogy a gyerekeket felügyelet nélkül kell hagynia, de nem volt más választása, muszáj volt pénzt keresnie.

Az édesanya jelezte a bántalmazást a gyár igazgatóhelyettesének, aki azt mondta neki, hogy ne hívjon mentőt a gyerekhez, mert a mentősök akkor értesítenék a rendőrséget, ami bajt hozna a gyárra. A gyár vezetősége végül egyszerűen nem tett semmit. Később az ügy mégis eljutott a bíróságra és a férfit 5 év és négy hónap börtönbüntetésre ítélték.

Az erőszak még 2018-ban történt, de azóta édesanya 130 burmai munkással együtt perelte be a Tescot a ruhákat gyártó VK Garment (VKG) gyárban történt gondatlanság és jogtalan haszonszerzés miatt. A VKG állítólag elsősorban a that piacra készíti az F&F ruhadarabjait, de a thaiföldi értékesítésből származó nyereség visszakerült az Egyesült Királyságba. A gyár szálláshelyén a munkások szörnyű körülmények között éltek, hideg betonpadlón aludtak, és ajtajai sem voltak a szobáknak.

A Tesco azzal védekezett, hogy ők csak ebben az évben szereztek tudomást az erőszakról és annak kezelési módjáról, különben már rég megszakították volna a kapcsolatot a VKG-val. (Guardian)