Kína mielőbb gyártani szeretné a Pfizer covid elleni tablettáját

járvány
január 06., 20:41
comments 13

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a kínai gyógyszerhatóság a Pfizerrel, hogy gyárthassák és terjeszthessék az országban a Paxlovid generikus változatát, értesült a Reuters. A Paxlovidot a koronavírus-fertőzés kezelésére fejlesztette a Pfizer, ugyanaz a cég, amihez az mRNS-alapú covid-oltás is kötődik.

photo_camera Fotó: FABIAN SOMMER/dpa Picture-Alliance via AFP

A hírek szerint a tárgyalások a múlt hónapban kezdődtek, a kínaiak pedig szeretnének a holdújév kezdete, vagyis január 22-e előtt megállapodni.

Nem csoda, hogy ilyen sürgős nekik, mivel a zéró-covid-stratégia feloldása óta szédítő ütemben terjed a vírus az országban, a kiszivárgó információk alapján tele vannak a kórházak, és rengetegen halnak meg. Igaz, megbízható adatok híján erről nem tudunk semmi pontosat.

A Paxlovid a klinikai vizsgálatokon 90 százalékos hatékonysággal csökkentette a súlyos megbetegedés előfordulását a magas kockázatú csoportokban. Kínában rengetegen próbálnak hozzáférni a gyógyszerhez, amit tavaly februárban a helyi hatóság is jóváhagyott. Ez kivételesnek számít, mivel Kína igyekszik távoltartani a nyugati vakcinákat és más készítményeket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.