Kilakoltatják a szénbányát ellenző aktivistákat egy német faluban

külföld
2023 január 09., 15:36

Megkezdte felkészülését a helyi rendőrség a németországi Lützerath kiürítésére, írja a BBC. A falut elfoglaló közel 200 klímaaktivista keddig kapott haladékot a távozásra, szerdától pedig, ha szükséges, erőszakkal fogják eltávolítani őket. Az aktivisták barikádokkal és petárdákkal készülnek az akcióra. Ha sikerül kilakoltatni őket, a teljes falut lerombolják a közeli szénbánya bővítése miatt.

Lützerathot még 2020-ban szállták meg tiltakozók, amikor először merült fel, hogy a falut ledózerolják az alatta lévő barnaszén és lignit kitermeléséért. Rajtuk kívül az eredeti lakók közül már csak egy gazda és pár társa él a faluban. A bontást ellenzők szerint azonban nemcsak a város megmentéséről van szó, hanem a szénkitermelés megakadályozásáról is. Szerintük a bánya bővítésével hatalmas mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezne, ami lehetetlenné tenné, hogy Németország teljesítse a 2015-ös párizsi klímaegyezményben vállalt kötelezettségeit. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a német kormány 2020-ban bejelentette, felhagy a klímagyilkos szén elégetésével, és 2038-ig fokozatosan leállítja a széntüzelésű erőműveit.

Rendőrök a lützerathi külszíni bánya szélén
photo_camera Rendőrök a lützerathi külszíni bánya szélén Fotó: OLIVER BERG/dpa Picture-Alliance via AFP

Az orosz-ukrán háború azonban nehéz helyzetbe hozta a német döntéshozókat. Az orosz földgáztól elzárva, alternatív energiaellátásra volt szükségük, így idén több régi szénerőművet is újra üzembe helyeztek. Decemberben pedig bejelentették, hogy a környezetvédők érvei ellenére januárban kiürítik Lützerathot, és megkezdik a falu bontását.

Németország a 2000-es évek eleje óta az EU legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója. Tavaly közel 629 millió tonna szén-dioxid jutott innen a levegőbe, ami több, mint az EU két másik legnagyobb kibocsátójának, Olaszországnak és Lengyelországnak, az együttes szennyezése.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.