Rég nem volt ilyen kevés kalóztámadás a nemzetközi vizeken

külföld
2023 január 09., 19:11

Rekordalacsony volt 2022-ben a nemzetközi vizeken regisztrált kalóztámadások száma - közölte éves jelentésében a francia tengerhajózási információs központ (MICA) hétfőn. A bresti központtal működő nemzetközi szervezet adatai szerint

2022-ben összesen 300 kalóz- és rablótámadás történt a világ tengerein, a MICA 2008 óta vezetett statisztikái alapján ez a legalacsonyabb éves érték.Az utóbbi évek adatai alapján a világ egyik legveszélyesebb tengeri térségében, a Guineai-öbölben mindössze három hajót raboltak ki 2022-ben, ami töredéke a 2019-ben regisztrált 26 kalóztámadásnak. Ugyanezeken a vizeken a 2019-ben elrabolt 146 személlyel szemben 2022-ben csak ketten váltak emberrablás áldozatául.

Katja Lindskov Jacobsent, a Koppenhágai Egyetem kutatójának elemzése szerint az utóbbi időben számos kalózcsoport fordult inkább az illegális olajkereskedelem felé, vagyis lopott kőolajat szállítanak és illegálisan finomítanak.

photo_camera Kalóz Szomália partjainál 2010-ben. Fotó: ROBERTO SCHMIDT/AFP

A francia jelentés adatai egybevágnak a malajziai és londoni központtal működő Nemzetközi Tengerhajózási Iroda (IMB) októberben publikált utolsó negyedéves jelentésével, amely szintén rekordalacsony számú kalóztámadást jelzett előre az 1992 óta vezetett statisztikájukban.

Miközben a tengeri kalózakciókat általában nemzetközi vizeken hajtják végre, az adatokból kiderül, hogy a tengerjáró hajók elleni rablótámadásokat elsősorban egyes országok felségvizein követik el, és ezek száma a szingapúri és a (Kuala Lumpur melletti) melakai tengerszorosban 2022-ben nem csökkent, hanem nőtt.

Éric Jaslin fregattkapitány, a MICA francia vezetője a jelentés kapcsán hangsúlyozta: a kalózakciók rekordalacsony száma ellenére továbbra óvatosnak kell lennie a hajósoknak, mert a kalózcsoportok nem szűntek meg, csak átmenetileg jövedelmezőbb és kevésbé kockázatos üzletekbe fogtak, mint az illegális kőolaj-, fegyver- és kábítószerkereskedelem. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.